Sistemul bancar,profit de 100 de milioane de euro în primul trimestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile au realizat în primul trimestru un profit cumulat de 100 de milioane de euro, adică jumătate din cât a câştigat în tot anul 2009, potrivit datelor centralizate de Banca Naţională a României (BNR).

Dacă băncile comerciale au încheiat primul trimestru din 2009 cu o pierdere cumulată de aproximativ 50 de milioane de euro, anul acesta au obţinut, în perioada similar㸠un profit de 100 de milioane de euro.

„Profitul sistemului bancar a fost consistent, în jur de 100 de milioane de euro (...) E semn că s-a reluat activitatea în bănci. Provizioanele au rămas pe o tendinţă de creştere, dar profitul operaţional a depăşit bine pierderea financiară. A început să meargă creditul şi s-a reluat activitatea bancară pe mai multe segmente", a declarat directorul general al Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, citat de Mediafx.

Sistemul bancar a înregistrat anul trecut un profit net de 772 de milioane de lei (sub 200 de milioane euro), în condiţiile în care 22 de instituţii de credit au avut câştiguri cumulate de peste două miliarde de lei şi 20 de bănci au suferit pierderi care au depăşit un miliard de lei. Primele două bănci din România (Banca Comecială Română şi BRD) au anunţat pentru intervalul ianuarie - martie 2010 o uşoară reducere a profitului.  Astfel, BCR, cea mai mare instituţie de credit după active, a anunţat un profit consolidat după impozitare şi plata intereselor minoritare calculat în baza IFRS de 243 de milioane lei (58,7 milioane de euro), în scădere cu 26,4%. Profitul operaţional al grupului BCR a crescut cu 13,7%, de la 671,1 milioane de lei (159,1 milioane de euro) la 763 milioane de lei (184,4 milioane de euro), informează Mediafax. De asemenea, BRD - Groupe Societe Generale a obţinut în primele trei luni din 2010 un profit net de 199 milioane de lei (49 milioane de euro), în scădere cu 5% faţă de câştigul obţinut în perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care venitul net bancar a crescut cu 12%, la 915 milioane de lei. Profitul brut din exploatare a crescut cu 24% faţă de intervalul similar din 2009, la 570 de milioane de lei (139 de milioane de euro), potrivit sursei citate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite