Sibiu şi Bucureşti, dispută aprigă pe piaţa derivatelor în 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concurenţa dintre cele două burse va aduce pe piaţa la termen noi alternative de investiţii Cu o tradiţie de peste 13 ani, Bursa din Sibiu mizează şi pe experienţa bursei din Varşovia

Concurenţa dintre cele două burse va aduce pe piaţa la termen noi alternative de investiţii

Cu o tradiţie de peste 13 ani, Bursa din Sibiu mizează şi pe experienţa bursei din Varşovia şi anunţă, pentru 2008, dublarea lichidităţii, zece oferte publice iniţiale, şi intrarea pe piaţă a market-makerilor. În paralel, piaţa la termen de la Bucureşti, aflată la început de drum, nu se lasă mai prejos şi anunţă o campanie susţinută de informare a publicului, pregătirea a noi zece contracte derivate pe acţiuni şi pe valute, dar şi iniţierea formatorilor de piaţă.

Din luna ianuarie a anului viitor, bursa de la Sibiu va beneficia şi de prezenţa market-makerilor. "Avem deja trei societăţi de brokeraj şi două bănci care şi-au exprimat intenţia de a activa ca formatori de piaţă", subliniază Teodor Ancuţa, preşedintele Bursei Monetar Financiare şi de Mărfuri din Sibiu (BMFMS).

Sibiul vrea 8 milioane de contracte în 2008

Este de aşteptat ca formatorii de piaţă să menţină şi să sporească semnificativ lichiditatea pe ambele burse. "Intenţionăm să dublăm lichiditatea în 2008 şi să ajungem la aproximativ 8 milioane de contracte. Totodată, pentru a atrage investitorii instituţionali, intenţionăm să avem bănci custode pentru compensare/decontare", explică Ancuţa.

Zece IPO-uri, zece contracte derivate

Nici piaţa de la Bucureşti nu se lasă mai prejos. Deşi de la lansare, în septembrie, numărul contractelor derivate încheiate este, încă, unul destul de redus, asigurarea unui nivel corespunzător de lichiditate rămâne una din priorităţile reprezentanţilor BVB.

"În această perioadă, se află la avizare la CNVM documentaţia pentru înfiinţarea instituţiei market-makerului pe piaţa la termen", precizează Stere Farmache, CEO BVB. În planurile pentru 2008 de dezvoltare a pieţei sibiene la termen sunt incluse şi zece oferte publice iniţiale. "În aprilie sperăm să lansăm zece IPO-uri, pentru care avem deja documentaţia făcută", spune Teodor Ancuţa.

Dezvoltarea pieţei la termen de la Sibiu este condiţionată şi de modificarea prevederii legale care limitează la 5% participaţia unui acţionar la capitalul unui operator bursier. În prezent, bursa de la Varşovia deţine aproape 2% din capitalul bursei sibiene. Reprezentanţii BVB speră ca, până la sfârşitul anului în curs, să lanseze deja zece contracte pe acţiunile SIF, Banca Transilvania, Petrom şi Transelectrica, dar şi pe valute (dolarul american şi euro).

"Prin lasarea de noi instrumente financiare concomitent cu o susţinută campanie de informare a publicului sperăm să impulsionăm dezvoltarea pieţei la termen", consideră reprezentanţii Bursei de la Bucureşti. Marele dezavantaj al pieţei de capital româneşti rămâne însă eşuarea fuziunii BVB-BMFMS. "Piaţa noastră s-ar fi ridicat, în cel mult doi ani, peste nivelul pieţei poloneze", spune preşedintele BMFMS.

Pieţele la termen, în cifre

De la începutul acestui an, pe piaţa la termen de la Sibiu au fost încheiate 3,33 milioane de contracte, în valoare totală de 3,34 miliarde de euro. În topul intermediarilor pe această piaţă s-au clasat, la sfârşitul lunii noiembrie, SSIF Broker, Vanguard şi Eastern Securities.

Pe piaţa futures de la Bucureşi, în cele două luni şi jumătate de la lansarea contractelor cu activ suport indicele BET au fost încheiate 63 de contracte, în valoare de numai 536.535 de lei. Intermediarii de top pe această piaţă sunt WBS România şi SIF Vienna Investment Trust.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite