Septimiu Stoica renunţă la preşedinţia BVB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţionarii BVB vor vota, în decembrie, cumularea funcţiilor de preşedinte şi director general al societăţii Până la sfârşitul anului în curs, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ar

Acţionarii BVB vor vota, în decembrie, cumularea funcţiilor de preşedinte şi director general al societăţii

Până la sfârşitul anului în curs, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ar putea avea o nouă conducere executivă, ca urmare a unificării funcţiilor de preşedinte şi director general al societăţii.

Septimiu Stoica, preşedintele BVB, a anunţat, ieri, că intenţionează să predea ştafeta la conducerea operatorului de piaţă şi l-a desemnat pe actualul director general, Stere Farmache, pentru poziţia nou-creată.

Propunerea lui Septimiu Stoica a fost aprobată în unanimitate în Consiliul de Administraţie a BVB întrunit cu o săptămână în urmă.

Preşedintele Bursei de la Bucureşti subliniază că decizia vine ca urmare a promisiunii făcute la începutul mandatului, în februarie 2006, dar şi din "considerentele de fond privind cea mai bună soluţie de guvernanţă corporativă".

"Bursa de Valori va avea, astfel, un preşedinte mai puternic, cu o autoritate mai mare, instrumente mai puternice pentru a-şi exercita prerogativele, cu un grad sporit de operativitate, dar şi de neutralitate", explică Stoica.

Stoica vrea să plece cu orice preţ

Acţionarii bursei de la Bucureşti vor vota, astfel, în cadrul Adunării Generale Ordinare şi Extraordinare a Acţionarilor care se vor desfăşura pe 18-19 decembrie şi posibilitatea ocupării funcţiei de preşedinte de către directorul general al societăţii.

"La proxima adunare a acţionarilor mă voi retrage voluntar din funcţia de preşedinte pentru a vacanta postul şi pentru a face posibilă o nouă numire, după modificarea actului constitutiv al BVB", spune Septimiu Stoica. În cazul unui vot nefavorabil acestei propuneri, preşedintele BVB nu s-a arătat dispus să revină asupra deciziei.

"Este foarte probabil că demersul meu de retragere nu va putea fi oprit. Aş fi nefericit dacă dorinţa mea nu ar coincide cu cea a colegilor mei", a declarat preşedintele BVB. Drumurile lui Septimiu Stoica se vor despărţi de bursa de la Bucureşti, nu însă şi de piaţa autohtonă de capital.

"După ce am construit pentru comunitate, voi încerca să dezvolt noi produse pe cont propriu. Voi reintra în avocatură, poate şi în profesorat. Mă voi axa pe investment banking şi pe activitatea de brokeraj", a precizat Stoica.

Un scurt bilanţ al evoluţiei Bursei de Valori sub mandatul lui Septimiu Stoica punctează adoptarea şi aprobarea noului Cod Bursier de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), externalizarea funcţiilor posttranzacţionare, conturarea unui sistem alternativ de tranzacţionare, dezvoltarea parteneriatelor cu bursele străine, campanii de marketing sau lansarea instrumentelor derivate pe indicii bursieri BET şi BET-FI. "Am vrut să las o instituţie cu o viziune strategică coagulată", adaugă Stoica.

Septimiu Stoica, peste 10 ani pe piaţa de capital

Septimiu Stoica este preşedintele Bursei de Valori Bucureşti începând din februarie 2006; totodată, îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte al Asociaţiei Brokerilor şi preşedinte al Curţii de Arbitraj a BVB;

Între 2001 şi 2006, a deţinut funcţia de vicepreşedinte al BVB;

Între 1994 şi 1995, a fost preşedintele societăţii de brokeraj Investco, urmând Unicapital SA, ca director general adjunct (1995 - 1998), Romglobal Invest Grup (1998 - 2000) ca preşedinte şi director executiv.

Între 1996 şi 2000, a fost preşedinte al RASDAQ.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite