Şedinţă dramatică pentru acţiunile SIF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indicele BET-FI a pierdut, ieri, 10,5%, cea mai severă corecţie din ultimii trei ani şi jumătate. Acutizarea crizei financiare în Europa a prăbuşit, ieri, acţiunile băncilor la bursele europene. BVB a traversat una dintre cele mai dificile şedinţe din istorie.

Acţiunile societăţilor de investiţii financiare (SIF) au pierdut, ieri, în medie, 10,5%, scădere-record pentru o singură şedinţă, aducând indicele BET-FI la o depreciere de 68,7% în 2008. Tot ieri, atât titlurile celor mai lichide zece companii, cât şi indicele compozit s-au depreciat cu câte 5,3% faţă de sesiunea anterioară.

“Nu mulţi s-au aşteptat ca, după aprobarea planului Paulson, bursele să traverseze şedinţe de corecţii atât de mari. Practic, problemele resimţite de sistemul financiar american s-au “vărsat” în Europa, iar ştirile de ultimă oră i-au neliniştit pe investitori”, explică Marcel Murgoci, director de tranzacţionare în cadrul Estinvest Focşani.

Declin de 11,5% pentru titlurile SIF2

Deprecierile au avut loc în condiţiile unui rulaj de 6,42 milioane de euro (25,32 milioane de lei) pe piaţa principală. Cele mai mari valori de tranzacţionare au fost atrase de societăţile de investiţii financiare. SIF Oltenia (SIF5) a cumulat 5,3 milioane de lei, iar cursul titlurilor s-a depreciat cu 10,27%. Cea mai mare scădere din acest segment, de peste 11,5%, a fost resimţită de acţiunile SIF Moldova (SIF2).

În sectorul bancar, ultima tranzacţie cu acţiuni BRD a fost perfectată la preţul de 0,0421 lei/titlu, în scădere cu 8,77%. În schimb, acţiunile Băncii Carpatica (BCC) au înregistrat o creştere uşoară, de 0,39%.

Scăderi în tandem cu piaţa valutară

Involuţia pieţei de capital s-a asociat şi cu deprecierea accentuată a leului faţă de euro. “Este posibil ca o parte din investitorii la bursă să renunţe la acţiuni ca să cumpere euro”, este de părere Murgoci. În sectorul petrolier, acţiunile Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) au închis la preţul de 0,0421 lei/titlu, în scădere cu 4,32%, iar cele ale Petrom (SNP) au ajuns la 0,3100 lei/titlu (-5,20%).

În acelaşi timp, acţiunile Impact (IMP) au fost marcate de o corecţie de peste 13%, până la 0,0720 lei/titlu. Scăderile nu au ocolit nici sectorul farmaceutic, unde acţiunile Biofarm (BIO) s-au ieftinit cu peste 9%, cele ale Zentiva (SCD) – cu 8,3%, iar cele ale Antibiotice au pierdut 4%. “Singura şansă pentru o redresare a bursei româneşti rămân rezultatele financiare la nouă luni ale companiilor ”, consideră Marcel Murgoci.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite