Sectorul energetic trage Bursa în sus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În şedinţa de vineri, cea mai mare creştere, de 1,78%, a fost înregistrată de indicele BET-NG. Pe un rulaj de doar 1,8 milioane euro, acţiunile listate au recuperat, vineri, în medie, 0,57%. Bilanţul săptămânii trecute arată, însă, un avans nesemnificativ, de 0,13%.

Apetitul de risc al investitorilor a rămas scăzut şi în săptămâna bursieră care s-a încheiat. Din cinci şedinţe de tranzacţionare, doar două au consemnat creşteri la nivelul tuturor indicilor.

Valoarea totală a schimburilor a fost de 42,9 milioane lei (10 milioane euro), cu 30% mai puţin faţă de lichiditatea primei săptămâni a anului. În aceeaşi perioadă, cotaţiile acţiunilor blue-chips au crescut cu 2,14%, în timp ce preţurile celor cinci SIF-uri au avansat cu 1,76%. Cele mai vizibile aprecieri au fost înregistrate în sectorul energetic, unde indicele BET-NG a urcat cu 4,37%.

Cu toate că preţurile majorităţii acţiunilor au urcat uşor, la nivelul capitalizării Bursa a pierdut 707 milioane lei, de la 47,03 miliarde lei la 46,28 miliarde lei. Regresul a fost cauzat, în mare parte, de ieftinirea cu 3,6% a titlurilor Erste Bank, în condiţiile în care titlurile băncii austriece reprezintă 42% din capitalizarea bursieră.

Banca Transilvania, cel mai lichid emitent

În şedinţa de vineri, piaţa a recuperat, în medie, 0,57%, în timp ce acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare s-au scumpit cu 1,53%. În plus, cele mai lichide zece titluri listate s-au apreciat cu 1,14%, în timp ce indicele BET-NG a urcat cu 1,78%.

Titlurile Banca Transilvania s-au plasat şi vineri pe prima poziţie în topul rulajelor, cu transferuri de 1,4 milioane lei. Acţiunile TLV au fost singurele din sectorul bancar care au încheiat ziua la un preţ uşor sub referinţă, cotaţia scăzând cu 0,83%, până la 1,19 lei/titlu. Au urmat tranzacţiile cu titluri Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC), care au înregistrat o urcare semnificativă, de 9,72%, până la 0,0316 lei/acţiune, pe un rulaj de 1,2 milioane lei.

Practic, investitorii au speculat, în continuare, solicitarea fondului de investiţii QVT Fund de a obliga acţionarul majoritar al Rompetrol Rafinare să deruleze o ofertă de preluare integrală. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu a dat încă niciun răspuns la solicitarea fondului de investiţii. De la începutul anului cotaţia titlurilor RRC a crescut cu 70,8%.

Poziţia a treia în top a revenit acţiunilor Petrom (SNP), cu schimburi de 0,8 milioane lei. La finalul zilei, un titlu SNP era cotat cu 0,1910 lei, în urcare cu 0,53%.

Creşteri şi pe pieţele externe

La ora închiderii tranzacţiilor la Bucureşti, marile pieţe europene erau în creştere cu cel mult 2,4%. Traiectoria ascendentă era urmată şi de majoritatea pieţelor emergente din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu cel mult 1,92%, în timp ce bursa din Rusia era singura în scădere nesemnificativă, de 0,24%.

Creşteri şi pe Rasdaq

Rulajul fostei pieţe electronice a crescut semnificativ în şedinţa de vineri, la 2,6 milioane lei (613.000 de euro). Lichiditatea a fost susţinută în proporţie de 76% de mai multe tranzacţii cu aproape 4% din acţiunile Prodlacta Braşov (PRAE), în valoare de 1,9 milioane lei.

Ultima operaţiune cu aceste titluri a fost efectuată la 4,6 lei, preţ cu 15% mai mare faţă de referinţă. Brokerii cred că titlurile companiei au fost cumpărate de noul acţionar semnificativ indirect al Prodlacta, producătorul grec de lactate Tyras.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite