Scăderi la Bucureşti peste pieţele europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indicele BET-FI a pierdut ieri 6,64%, iar indicele compozit – 5,30%. Bursa de Valori Bucureşti a traversat şi ieri o şedinţă de corecţii. Cele mai afectate au fost, din nou, acţiunile societăţilor de investiţii financiare.

După o revenire surprinzătoare la o oră de la începutul şedinţei, acţiunile tranzacţionate, ieri, la BVB au fost afectate, din nou, de corecţii. Scăderile au avut loc în contextul unor deprecieri generalizate pe pieţele europene de capital.

La ora închiderii şedinţei de la Bucureşti, indicele FTSE100 (Londra) se deprecia cu 1,32% faţă de sesiunea precedentă, indicele DAX (Frankfurt) – cu peste 4%, iar indicele CAC40 (Paris) scădea cu 2,18%. Indicele compozit al bursei de la Bucureşti a pierdut, ieri, 5,30%, în timp ce acţiunile celor mai lichide zece companii s-au ieftinit, în medie, cu 4,74%.

Titlurile Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF) au fost din nou în topul perdanţilor, cu o scădere medie de 6,64%. “A fost o şedinţă de tranzacţionare cu volume relativ bune, cu toate că volatilitatea s-a menţinut ridicată. Rămânem în continuare la cheremul pieţelor mondiale, a căror revenire va avea o influenţă pozitivă. Totuşi, cred că tedinţa de scădere va continua”, apreciază Adrian Lupşan, broker în cadrul Intercapital Invest.

SIF-urile, în topul lichidităţii

Pe piaţa principală românească, valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 5,3 milioane de euro (19,4 milioane de lei). Cele mai mari trei rulaje din piaţă au fost atrase de SIF Moldova (SIF2), cu 4,04 milioane de lei, SIF Oltenia (SIF5), cu 2,94 milioane de lei, şi SIF Transilvania (SIF3), cu 2,17 milioane de lei.

Rulajul obţinut pe acest segment de piaţă a fost, ieri, de 11,5 milioane de lei. Acţiunile SIF2 au fost, totodată, şi cele mai afectate de corecţii. Ultima tranzacţie cu titluri SIF2  a fost încheiată la preţul de 0,5000 lei/acţiune, în scădere cu 11,50% faţă de şedinţa precedentă.

Deprecierile abrupte din ultima perioadă au continuat şi ieri pentru cursul titlurilor SIF3, care a închis, ieri, la preţul de 0,3700 lei/acţiune (-7,50%). “Volumele mari de tranzacţionare pe SIF-uri pot fi explicate de interesul jucătorilor pentru speculaţii”, consideră Lupşan.

Scădere de peste 10% pentru RRC

În sectorul petrolier, acţiunile Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) s-au prăbuşit, ieri, cu 10,34%, la 0,0260 lei/titlu. În acelaşi sector, titlurile Petrom (SNP) au pierdut 5,56%.

În sectorul farmaceutic, acţiunile Antibiotice Iaşi (ATB) au închis la preţul de 0,5600 lei/titlu (-6,67%), Biofarm (BIO) – la 0,0920 lei/acţiune (-0,76%), în timp ce cursul acţiunilor Zentiva (SCD) a înregistrat o apreciere de 4,47%, până la 0,3740 lei/titlu.

Rulaj de 1,6 milioane de euro

Valoarea schimburilor pe fosta piaţă electronică a depăşit, ieri, 1,6 milioane de euro (5,99 milioane de lei). Valoarea a fost semnificativ susţinută de tranzacţiile cu acţiuni Imotrust Arad (ARCV). Mai multe pachete de titluri, reprezentând 13,94% din capitalul dezvoltatorului imobiliar, au fost transferate, generând un total de 4,05 milioane de lei.

Cele 43,07 milioane de titluri au fost tranzacţionate la un preţ mediu de 0,0941 lei/acţiune. Pe locurile următoare ca lichiditate s-au plasat SPIT Bucovina (SPTU) şi Albalact Alba Iulia (ALBZ).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite