Scăderea populaţiei nu afectează preţurile din piaţa imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă estimările arată că în 2020 vom fi mai puţini cu patru milioane, vânzările de locuinţe nu vor avea de suferit România, o ţară în care, de la an la an, statisticile

Chiar dacă estimările arată că în 2020 vom fi mai puţini cu patru milioane, vânzările de locuinţe nu vor avea de suferit

România, o ţară în care, de la an la an, statisticile numără tot mai puţini locuitori. Paradoxal, piaţa locuinţelor cunoaşte cea mai mare efervescenţă din istoria postrevoluţionară. Un scenariu demografic realizat de Institutul Naţional de Cercetări Economice al Academiei Române avansează ipoteza unei Românii a anului 2050 cu o populaţie de 16,7 milioane de locuitori. Specialiştii din imobiliar nu sunt însă îngrijoraţi. Ei vorbesc în continuare de o cerere uriaşă, chiar dacă nu pot exprima cifric dimensiunile ei.

În fapt întreaga Europă cunoaşte un proces accentuat de îmbătrânire a populaţiei. Germania este unul dintre statele care resimte acut această problemă. Divizia de research a Deutsche Bank a întocmit chiar un studiu în care a căutat să determine legăturile dintre piaţa rezidenţială şi descreşterea numărului de locuitori. Rezultatul a fost surprinzător. Chiar şi pe o piaţă aşezată, cum este cea germană, dezvoltatorii nu vor întâmpina dificultăţi legate de demografia redusă decât cel mai devreme în 2020. Una dintre cele mai importante motivaţii oferite de cercetătorii occidentali este "efectul de remanenţă".

În România, cererea de case este mult peste ofertă

Conform acestuia, persoanele vârstnice au tendinţa de a rămâne în aceleaşi locuinţe chiar şi după ce copiii lor şi-au întemeiat propriile familii. Foarte rar bătrânii se mută în locuinţe mai mici, în parte datorită obişnuinţei, dar şi din raţiunea mai pragmatică de a evita costurile aferente unor noi tranzacţii imobiliare.

Anul 2020, va fi unul reper şi pentru România. Este momentul în care, conform unui scenariu pesimist realizat de Institutul Naţional de Cercetări Economice al Academiei, populaţia va scădea sub pragul celor 20 milioane de locuitori. Specialiştii de pe piaţa imobiliară spun că acesta nu este însă un fenomen care să îngrijoreze pe termen mediu şi scurt dezvoltatorii care atacă piaţa românească. "Scăderea populaţiei ar putea influenţa evoluţia pieţei rezidenţiale în condiţiile în care s-ar echilibra raportul între cerere şi ofertă. Abia în acest moment orice fluctuaţie intervenită la nivelul cererii, precum creşterea mortalităţii şi scăderea natalităţii, ar afecta vânzările rezidenţiale", a declarat pentru "Adevărul" Irina Petrescu, director de vânzări în cadrul companiei imobiliare Esop. În contextul actual însă, ea consideră că cel puţin în următorii cinci ani numărul de locuinţe scoase pe piaţă nu vor fi suficiente pentru a acoperi cererea.

Cât să fie în prezent această cerere? Greu de estimat. Singurele cifre lansate pe piaţă privesc oferta. Recent, reprezentanţii Colliers estimau nivelul acesteia până în anul 2010 la 15.000 de noi apartamente.

Paradox autohton: migraţia creşte cererea de locuinţe

Şi Florian Gheorghe, şeful Departamentului de research din cadrul Cushman & Wakefield Activ Consulting, punctează ideea deficitului de locuinţe existent pe piaţa românească. "Scăderea populaţiei prognozată pentru următorii ani nu va afecta semnificativ piaţa rezidenţială. În ciuda dezvoltării puternice prognozate pentru următoarea perioadă, proiectele nu vor putea acoperi cererea din piaţă pe termen scurt", afirmă reprezentantul Cushman & Wakefield. Irina Petrescu arată că migraţia temporară către alte state contribuie şi ea la creşterea piaţei locale. O parte imporatantă din cele două milioane de români care lucrează peste graniţe se întorc acasă, iar una din principalele achiziţii pe care le fac este o casă nouă. "Migraţia externă cu care se confruntă acum România duce şi ea la sporirea cererilor pentru locuinţe. Consumatorii devin mai rafinaţi, au mai multe aşteptări de la imobilul pe care doresc să îl achiziţioneze, dar au şi o putere de cumpărare mai mare", precizează directorul de vânzări al Esop.

Migraţia externă cu care se confruntă acum România duce şi ea la sporirea cererilor pentru locuinţe
Irina Petrescu
director de vânzări Esop

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite