Şapte din primele 20 de bănci din lume au sucursale în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare instituţie de credit, rezultată în urma fuziunii dintre Barclays şi ABN, va deţine 3% din piaţa bancară naţională Cea mai mare bancă la nivel internaţional ar putea fi

Cea mai mare instituţie de credit, rezultată în urma fuziunii dintre Barclays şi ABN, va deţine 3% din piaţa bancară naţională

Cea mai mare bancă la nivel internaţional ar putea fi prezentă în ţara noastră. În urma fuziunii dintre grupul Barclays, din Marea Britanie, şi ABN Amro, din Olanda, noul grup va totaliza active de peste 2.000 miliarde de euro.

Cea mai mare instituţie de credit la nivel internaţional, după totalul activelor, ar putea intra atât în ţara noastră, cât şi în celelalte state din Europa Centrală. Singura cerinţă este reuşita fuziunii dintre banca olandeză ABN Amro şi Barclays, din Marea Britanie. Potrivit datelor publicate de "The Banker", noul grup va deţine active de peste 2.000 miliarde de euro, fiind cea mai mare instituţie de credit din întreaga lume. Mai mult, oficialii Barclays şi-au îndreptat atenţia către pieţele din centrul Europei încă de anul trecut. Iar primele ţinte sunt, pe de o parte, analizarea stabilităţii economice din statele Europei Centrale şi de Est în procesul de convergenţă către standardele UE, iar pe de altă parte, urmărirea pieţelor valutare, monetare şi a burselor din aceste ţări. Matthew Vogel, şeful departamentului de cercetare pieţe emergente, spunea în toamna anului trecut că este nevoie să fie analizate aceste pieţe pentru identificarea modului în care procesul de convergenţă la Uniunea Europeană şi la zona euro influenţează dobânzile şi cursul de schimb. "Noul nostru produs de cercetare va ajuta la identificarea valorilor din economiile Europei Centrale şi de Est, pe măsură ce aceste ţări navighează în procesul de convergenţă", spunea Vogel, citat de presa internaţională.

Sporeşte concurenţa din partea băncilor mici

Prin eventuala intrare a noii entităţi, lista celor mai puternice bănci din lume prezente în ţara noastră se va mări. Mai ales că printre cele 26 de instituţii străine de credit care au notificat Banca Naţională că vor să desfăşoare activităţi în România se numără alte trei bănci prezente în top 20 după active. Însă de prezenţa celor mai puternice bănci din lume ar putea beneficia, în primul rând, clienţii mari, de genul corporaţiilor sau celor din segmentul private banking. Asta şi pentru că sucursalele din ţara noastră nu reprezintă decât o parte foarte mică din grupurile financiare internaţionale. Spre exemplu, în cazul instituţiilor de credit din ţara noastră, cum ar fi BRD - Groupe Societe Generale, Unicredit Ţiriac sau ING Bank, activele deţinute de aceste bănci reprezintă mai puţin de un procent din totalul grupului internaţional.

În schimb, alte instituţii de credit au o importanţă mai mare în cadrul băncii-mamă. Spre exemplu, activele deţinute de Raiffeisen Bank, Bancpost sau Alpha Bank reprezintă în jurul a 4% din cele ale grupului internaţional. Iar cel mai ridicat nivel este înregistrat în cazul BCR, ale cărei active reprezintă aproximativ 7% din cele deţinute de Erste Bank.

Aceste deţineri, alături şi de faptul că multe instituţii de credit româneşti ce au o cotă de piaţă mai mică de un procent, îi determină pe bancheri să mizeze pe o sporire a concurenţei din sistemul bancar. Spre exemplu, SanPaolo Imi Bank sau Banca di Roma sunt instituţii mari în Italia. La fel, Emporiki Bank, Egnatia Bank sau Piraeus Bank sunt bănci foarte importante în Grecia. Deşi aceste instituţii au o cotă mică de piaţă, desfăşurând mai mult o activitate de intermediere pentru companiile din ţara de origine, dar care au legături comerciale cu România, potenţialul pieţei bancare din ţara noastră va antrena planuri de dezvoltare pe toate segmentele de clientelă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite