Şanse mici pentru revenirea dolarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dolarul american a pierdut, numai de la începutul acestui an, peste patru procente în faţa monedei naţionale. Iar aprecierea leului comparativ cu dolarul provine din evoluţiile înregistrate pe

Dolarul american a pierdut, numai de la începutul acestui an, peste patru procente în faţa monedei naţionale. Iar aprecierea leului comparativ cu dolarul provine din evoluţiile înregistrate pe pieţele financiare internaţionale.

Ultimele zile au fost marcate de ştiri ce anunţau noi maxime istorice obţinute de euro sau lira strerlină în faţa monedei americane. Explicaţia acestor mişcări valutare este reprezentată de două tendinţe divergente înregistrate, pe de o parte, în economia Statelor Unite, iar, pe de altă parte, în cea a zonei euro şi cea a Marii Britanii.

Astfel, investitorii care analizează economia americană se aşteaptă la o încetinire a ritmului de dezvoltare. Ceea ce înseamnă că banca centrală a Statelor Unite (FED) ar putea începe o serie de scăderi ale dobânzii de politică monetară, care în prezent este la 5,25%. Implicit, fondurile care investesc în piaţa valutară sau în instrumente monetare (obligaţiuni, titluri de stat) vor căuta plasamente în alte zone, unde randamentele nu sunt în scădere.

Posibilă majorare a dobânzii de politică monetară în Europa

În Marea Britanie şi în statele din zona euro, situaţia este exact pe dos. Accelerarea consumului generează presiuni inflaţioniste care conduc la o politică monetară mai restrictivă. Spre exemplu, banca centrală a Angliei a fost nevoită să explice parlamentului măsurile pe care le ia pentru a combate inflaţia, din moment ce indicele preţurilor de consum a urcat la peste trei procente, cel mai înalt nivel din ultimii zece ani. Implicit, investitorii se aşteaptă la noi majorări ale dobânzii-cheie a băncii centrale a Angliei. De aceea, cotaţia lirei englezeşti a trecut de pragul superior de doi dolari, situaţie ce nu a mai fost întâlnită de 15 ani.

O situaţie similară este înregistrată şi în zona euro. Cei mai mulţi analişti spun că Jean Claude Trichet, guvernatorul Băncii Centrale Europene, a semnalat faptul că, la următoarea şedinţă de politică monetară, va majora dobânda-cheie.

Astfel, pe măsură ce economiile vor urma tendinţe divergente, dolarul american va continua să piardă teren în faţa celorlalte valute. Mai mult, unii analişti au avansat ideea că, până la sfârşitul acestui an, euro va ajunge să valoreze 1,37 dolari, ceea ce pare plauzibil, din moment ce cotaţia variază în jurul a 1,36 dolari/euro. Mai mult, o altă contribuţie la deprecierea monedei americane vine din partea diferitelor bănci centrale care vor să îşi reducă ponderea dolarului în formarea rezervei valutare. Iar cea mai mare temere este legată de Banca Chinei, ale cărei rezerve depăşesc 1.000 miliarde de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite