Şanse mici să scadă costul creditelor până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recentele decizii ale Băncii Naţionale nu vor influenţa semnificativ nici dobânzile la depozitele la termen Hotărârile Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României nu vor

Recentele decizii ale Băncii Naţionale nu vor influenţa semnificativ nici dobânzile la depozitele la termen

Hotărârile Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României nu vor avea efecte semnificative asupra dobânzilor pe care instituţiile de credit le practică în relaţia cu clienţii persoane fizice sau companii. Asta pentru că incertitudinile din economia naţională îndeamnă la prudenţă.

Oficialii Băncii Naţionale (BNR) au decis, marţi, să menţină dobânda de politică monetară la 7%. Totodată, o serie de instrumente de politică monetară au fost repoziţionate. Astfel, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit a fost majorată de la 1% la 2%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de credit a fost redusă de la 14% la 12%. Simultan, banca centrală a redus scadenţa pentru operaţiunile de atragere de depozite de la o lună la două săptămâni.

Motivele acestor decizii ţin de evoluţiile înregistrate în piaţa monetară. "În domeniul monetar se remarcă din nou reducerea relativă a dinamicii creditului neguvernamental. În acelaşi timp, piaţa monetară a consemnat o volatilitate crescută a nivelurilor lichidităţii şi a ratelor dobânzilor interbancare.

Această situaţie impune recalibrarea culoarului ratelor dobânzilor pentru facilităţile permanente oferite instituţiilor de credit, consolidându-se astfel şi rolul de semnal al dobânzii de politică monetară pentru piaţa interbancară, care reprezintă o verigă importantă a canalului de transmisie a impulsului monetar în economie", arată comunicatul BNR.

Dobânzi interbancare mai stabile Una dintre cauzele volatilităţii ridicate din piaţa monetară ţine de managementul licidităţilor. Spre exemplu, de la începutul acestui an, dobânzile interbancare au urcat chiar şi până la 50%, în momentul în care băncile trebuiau să achite unele obligaţii către stat.

Iar în alte perioade, în care instituţiile de credit aveau în conturi sume mari pentru care nu puteau să găsească niciun plasament, ratele dobânzilor interbancare au scăzut chiar până la 1% - 2%. Or, aceste variaţii reprezintă unul dintre motivele pentru care băncile nu redus semnificativ dobânzile la credite.

Incertitudini în economia naţională Însă, reducerea scadenţei de la o lună la două săptămâni pentru depozitele pe care Banca Naţională le atrage de la instituţiile de credit prin licitaţie ajută la îmbunătăţirea managementului lichidităţilor.

Totuşi, asta nu înseamnă neapărat că băncile comerciale se vor grăbi să modifice dobânzile pe care le practică în relaţia cu clienţii. Aurelian Dochia, director general BRD - Societe General Corporate Finance, consideră de impactul măsurilor BNR asupra dobânzilor este suficient de puternic. "Nu cred că deciziile Băncii Naţionale vor influenţa ratele la depozite şi credite. Chiar dacă se îmbunătăţeşte managementul lichidităţilor, alţi factori sunt prevalenţi", explică Dochia.

De la începutul acestui an, banca centrală a redus dobânda de politică monetară de la 8,75% la 7%. Totuşi, ratele la depozitele şi creditele populaţiei sau companiilor nu s-au modificat semnificativ. Spre exemplu, datele publicate de BNR arată faptul că, în luna mai, dobânda medie a unui depozit constituit pentru o perioadă mai mică de un an a fost de 6,71%, cu circa 0,2 puncte procentuale mai puţin decât la începutul anului.

Similar, şi dobânzile la creditele de consum nu au scăzut cu mai mult de 0,5 procente. "Băncile se gândesc în perspectivă. Iar incertitudinile sunt destul de mari", adaugă Dochia. Comunicatul Băncii Naţionale arată faptul că, pe termen mediu, perspectivele sunt de continuare şi consolidare a procesului dezinflaţionist.

"Cu toate acestea, presiunile induse de o creştere a veniturilor insuficient susţinută de sporuri de productivitate, de sporirea cheltuielilor guvernamentale, precum şi incertitudinile legate de atitudinea investitorilor faţă de pieţele emergente, calendarul ajustării preţurilor administrate şi evoluţia preţurilor produselor agricole în condiţii de secetă reclamă păstrarea unei atitudini prudente a politicii monetare", arată comunicatul băncii centrale.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite