Rusia trage „Southstream“ prin România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Negocierile de la Moscova dintre partea română şi Gazprom au vizat în principal includerea României pe traseul viitoarei conducte de gaze South Stream, în detrimentul Bulgariei, afirmă ziarul

Negocierile de la Moscova dintre partea română şi Gazprom au vizat în principal includerea României pe traseul viitoarei conducte de gaze South Stream, în detrimentul Bulgariei, afirmă ziarul Kommersant, citând surse oficiale.

În comunicatul Gazprom nu se face referire decât la “proiecte de cooperare pentru stocarea gazelor în depozite subterane, dezvoltarea capacităţilor de transport existente şi crearea unora noi”.

Bulgaria insistă ca porţiunea de conductă de pe teritoriul său să intre în proprietatea statului, iar Gazprom doreşte controlul total al robinetului. În plus, prin România, conducta
South Stream este mai scurtă cu 100 km, iar cheltuileile s-ar reduce cu 12%, costul scăzând la mai puţin de nouă miliarde dolari.

Investiţii de miliarde, via Moscova

Un alt proiect ruso-bulgar, conducta de petrol Burgas – Alexandropolis, a cărei construcţie trebuia să înceapă în acest an, a fost amânată până la sfârşitul lui 2009, a anunţat ministrul bulgar al dezvoltării, Asen Gagauzov. În acest caz, finalizarea soluţiei alternative, Constanţa – Trieste, ar putea fi grăbită, Rusia având nevoie urgentă de un traseu ocolitor al Bosforului, supraaglomerat de petroliere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite