Românii s-au lecuit de credite de consum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

După ce ani la rând s-au îndatorat pentru absolut orice nevoie, românii sunt acum reticenţi să calce pragul băncilor.Soldul creditelor de consum a scăzut anul trecut cu 5%, iar pentru 2010 este aşteptată o menţinere a trendului descendent.

În perioada 2004-2008, creditul de consum cunoştea creşteri de peste 50%, stimulat fiind de cererea tot mai mare a populaţiei. Românul se împrumuta pentru orice: vacanţe, electrocasnice, maşini sau achiziţii absolut nesemnificative.

Acum, la mai bine de un an de la declanşarea crizei în ţara noastră, mulţi români suportă cu greu ratele în creştere şi spun că nu s-ar mai încumeta prea curând să ia un credit. „Plătesc şi acum rate pentru un frigider şi un televizor cumpărate în urmă cu doi ani. Acum cu siguranţă nu aş mai face astfel de achiziţii pe credit, mai ales că nu ştiu ce va urma", spune Carmen Barbu, o bucureşteancă îndatorată.

Soldul creditelor de consum contractate de populaţie a scăzut în 2009 cu aproape 5%, până la 72,8 miliarde de lei (17,22 miliarde d euro), potrivit ultimelor date publicate de Banca Naţională a României. Apetitul românilor pentru consumul pe credit nu va creşte însă nici în acest an. Ei vor deveni mult mai selectivi în ceea ce priveşte contractarea unui împrumut, spune Petre Bunescu, directorul general adjunct al BRD.

„Având în vedere posibilitatea unor noi disponibilizări, se nasc reticenţe în rândul populaţiei. Creditul de consum va rămâne tot pe trend descendent", a spus Bunescu, care a adăugat că nu vom vedea prea curând creşterile din 2006-2008. Pe de altă parte, nici băncile nu mai sunt atât de ofertante cum erau în urmă cu câţiva ani. Se gândesc de două ori înainte de a acorda un credit şi se feresc de cei care sunt deja îndatoraţi. O parte din bănci au început totuşi să trimită clienţilor cu un istoric bun oferte de creditare.

„Prima Casă" stimulează creditarea ipotecară

În ceea ce priveşte creditarea pentru locuinţe, aceasta ar putea fi stimulată în acest an de continuarea programului guvernamental „Prima Casă", dar şi de preţurile încă mici de pe piaţa imobiliară. „Noi ne aşteptăm ca lucrurile să se mişte mai bine ca anul trecut, să vedem o uşoară creştere a creditării pentru locuinţe", a apreciat Bunescu.

De altfel, în 2009, soldul creditelor pentru locuinţe a înregistrat un avans comparativ cu anul precedent. Creditele în lei acordate populaţiei pentru locuinţe a ajuns la sfârşitul anului la 1,7 miliarde de lei, în creştere cu 3,5%.

Pentru finanţările de acest tip în valută, soldul a cunoscut o creştere (calculată în euro) de 12,17%, ajungând la 4,45 miliarde de euro (18,83 miliarde de lei). Pentru alte valute, cu precădere franci elveţieni, creşterea a fost una mai mică de 2%, după o creştere de peste 60% în 2008.

O parte din avansul din 2009 al creditării pentru locuinţe a fost determinat de desfăşurarea în a doua parte a anului a programului „Prima Casă", prin care au fost acordate credite de peste 500 de milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite