Românii preferă tot creditele în valută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din cauza scăderii veniturilor, românii nu se mai încumetă să se împrumute
Din cauza scăderii veniturilor, românii nu se mai încumetă să se împrumute

Românii care se încumetă să contracteze un credit bancar preferă tot valuta datorită dobânzilor mai mici, deşi leul a pierdut teren în ultimul an în raport cu euro şi cu francul elveţian, fapt ce a determinat creşterea ratelor la împrumuturi.

Soldul creditelor în lei contractate de populaţie a scăzut cu 5,4% în intervalul septembrie 2009 – septembrie 2010, în timp ce pe componenta valută s-a înregistrat un avans de 7,1%, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

Astfel, soldul creditelor în lei a ajuns la finele celui de-al treilea trimestru la 37,26 miliarde de lei, iar la valută – la echivalentul a 65,37 miliarde de lei (15,3 miliarde de euro).

Din cauza crizei economice, care a dus la scăderea veniturilor, puţini români au fost cei care s-au mai încumentat să contracteze un credit. În plus, şi băncile au devenit mult mai reticente. Totuşi, cei care s-au împrumutat în valută au preferat euro datorită costurilor de finanţare mai reduse comparativ cu cele ale monedei naţionale.

De exemplu, pentru un credit de nevoi personale în euro, dobânzile sunt mai mici, în medie, cu două puncte procentuale faţă de cele la lei, dar diferenţele pot ajunge până la şapte-opt procente.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite