Românii plătesc prin card o dată la o lună şi jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii deţineau la finele lunii martie 11,44 milioane de carduri active şi au efectuat în primul trimestru un număr de 22,98 milioane de tranzacţii de plată la POS (Point of Sale) sau online, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

Mai exact, deţinătorii de carduri folosesc această metodă de plată direct la comerciant o dată la o lună şi jumătate. Totuşi, frecvenţa plăţilor este ridicată comparativ cu situaţia din ultimul trimestru din 2009, când un român achita prin card o dată la o lună şi trei săptămâni.

În ceea ce priveşte retragerile de la bancomat (ATM), situaţia stă diferit. Este cunoscut faptul că românului îi place cash-ul. Dacă unii îşi retrag sumele din cont odată cu încasarea salariului, alţii îşi ţin banii pe card, dar retrag de la bancomat sume mici ori de câte ori au nevoie. Astfel, cu cele 11,44 milioane de carduri active, românii au efectuat 50,4 milioane de retrageri de la bancomatele din ţară sau din străinătate. Mai exact, o retragere la aproape trei săptămâni.

Şomajul în creştere, până la o rată de 8,36% la finele primului trimestru s-a resimţit şi în evoluţia numărului de carduri active, care a scăzut în acest interval cu 90.000 de unităţi.

Deşi numărul de tranzacţii de plată de pe cardurile de debit a crescut în primele trei luni din 2010, până la 19,34 milioane, tranzacţiile de plată de pe carduri de credit au scăzut cu 15%, până la 3,56 de milioane. Odată cu scăderea numărului de tranzacţii cu carduri de credit s-a redus şi valoarea acestora, de la 628,56 milioane de lei în ultimul trimestru din 2009, la 531,3 milioane de lei în primele trei luni ale acestui an. Pe cardurile de debit au fost tranzactate sume în valoare de 2,98 miliarde de lei, în creştere cu aproape 10%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite