Românii au dat un milion de euro pe lingouri de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investiţiile în aur au adus anul trecut randamente de aproape 30%
Investiţiile în aur au adus anul trecut randamente de aproape 30%

Peste 32 de kilograme de aur sub formă de lingouri şi 500 de monede au fost vândute în mai puţin de trei luni de Piraeus Bank, singura bancă ce oferă acest serviciu. Cei mai mulţi cumpărători ai metalului preţios sunt manageri de companii, avocaţi sau finanţişti. Peste 80% din ei au ales să ia aurul „acasă“.

În perioade tulburi, când toate activele se depreciază, aurul, ca mijloc de refugiu, câştigă tot mai mult teren. Investitorii nu mai au încredere în bunurile intangibile şi vor să deţină aur în formă fizică.

Astăzi, pe pieţele occidentale cererea pentru metalul preţios este atât de mare, încât o companie nemţească a început să instaleze în Austria, Elveţia şi Germania aparate speciale, sub forma unor bancomate, care eliberează discuri, monede sau lingouri de aur.

La noi, o singură bancă, Piraeus Bank, vinde din octombrie aur sub formă de monede - lire englezeşti British Sovereign - sau lingouri, cu greutatea variind de la cinci grame la un kilogram. Astfel, în mai puţin de trei luni, românii au cumpărat 32 de kilograme de aur sub formă de lingouri şi 500 de monede, în valoare totală de un milion de euro. „Contextul economic dificil pe care l-a traversat România în ultimul an a generat un interes sporit faţă de achiziţiile de aur", a declarat Alina Piciorea, şefa departamentului de vânzări corporate şi retail din Trezoreria băncii.

Cu aurul în buzunar

Piciorea a adăugat că majoritatea clienţilor provin din mediul urban, sunt manageri de companii, avocaţi, ingineri sau finanţişti. Peste trei sferturi dintre cumpărători au optat pentru păstrarea aurului în facilităţi proprii, chiar dacă Piraeus Bank oferă serviciul de custodie.

În acest caz, este permisă revânzarea metalului către bancă. „Cei care au optat pentru serviciul de custodie nu au solicitat până acum revânzarea acestuia, urmărind evoluţia preţului într-un interval de timp mai îndelungat", a mai spus Piciorea.

Vânzarea aurului se face în majoritatea sucursalelor băncii, dar ridicarea efectivă a acestuia se realizează deocamdată doar în 30 de unităţi. Preţul fluctuează în funcţie de cotaţiile pe pieţele internaţionale şi include cheltuieli de prelucrare, transport şi asigurare. De exemplu, banca vindea vineri lingourile la un preţ de 124 de lei pe gram.

Casele de amanet, afacere înfloritoare

Dacă cei care dispun acum de lichidităţi au ales să investească în aur, mulţi dintre românii afectaţi de criză recurg la vânzarea bijuteriilor către casele de amanet. Astfel, acestea sunt acum o afacere înfloritoare. Peste 30 de case de amanet şi-au început activitatea numai de la începutul acestui an pe piaţa românească. Şi BCR oferă serviciul de cumpărare aur.

image
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite