Românii din străinătate trimit tot mai puţini bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii din străinătate trimit tot mai puţini bani
Românii din străinătate trimit tot mai puţini bani

Cei care muncesc în Spania şi în Italia au trimis în ţară, în acest an, 2,8 miliarde de euro, cu aproape un miliard şi jumătate de euro mai puţin faţă de 2008. Muncitorii români din străinătate continuă să trimită bani acasă, dar sumele sunt mai mici. În schimb, rudele din ţară le trimit acestora mai mulţi bani pentru a-i susţine financiar.

Florentina Cucu din Castellon şi Florica Georgescu din Zaragoza sunt doar două dintre româncele plecate să muncească peste hotare care, lovite de efectele crizei, au fost constrânse să trimită mai puţini bani acasă. „Anul trecut trimiteam în ţară socrilor mei aproximativ 350-400 de euro lunar. Acum, continui să trimit cam 100 de euro pentru apartament. Mai mult nu îmi mai permit, că ne-au scăzut şi nouă veniturile“, spune Florentina Cucu din Spania.

Şi Florica Georgescu îi trimite acum fiicei ei, studentă în România, mai puţini bani, după ce patronul la care este angajată i-a micşorat salariul. Vasile Irimia, muncitor la Torino, spune că nu a fost afectat de criză, dar cunoaşte mulţi români care au ajuns să trimită mai puţini bani acasă sau chiar deloc. 

Bani pentru cheltuieli curente

Transferurile curente, fără cele ale administraţiei publice, reprezentând în cea mai mare măsură remiteri ale românilor care lucrează în străinătate, au scăzut cu peste 30% în primele opt luni ale anului comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, potrivit datelor băncii centrale. Valoarea acestora a ajuns la 2,8 miliarde de euro.

Cea mai mare scădere s-a înregistrat în iunie, când valoarea transferurilor aproape că s-a înjumătăţit faţă de aceeaşi lună din anul anterior. „Această tendinţă descendentă este consecinţa recesiunii în care se află toate economiile. Şi economia Italiei şi a Spaniei, unde sunt cei mai mulţi cetăţeni români“, explică Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank. Mai mult, Spania se confruntă cu un şomaj de două cifre, de aproape 20%, iar românii care lucrează acolo sunt şi ei afectaţi.

„Emigranţii nu au încetat să trimită bani familiilor din ţară, dar au început să trimită sume mai mici“, spune Alexandru Bădulescu, Country Director pe România şi Bulgaria la Western Union. Dacă, înainte, muncitorii români din străinătate trimiteau bani în ţară şi pentru investiţii, acum, ei se limitează la acoperirea costurilor cu strictul necesar.

Românii din ţară îi sprijină emigranţi

Bădulescu spune că aproximativ 70% din fondurile transferate au ca destinaţie cheltuieli curente ale celor de acasă, precum întreţinere, alimente, îmbrăcăminte sau rechizite. Din acest motiv, nu ne putem aştepta la scăderi foarte abrupte ale valorii transferate. În unele cazuri, pentru a face economii, românii de peste hotare preferă să trimită acasă pachete cu alimente şi îmbrăcăminte cumpărate de acolo.

În plus, în ultima perioadă, s-a remarcat că remiterile din România către străinătate au avut o tendinţă crescătoare. „Pe de o parte, sunt românii din ţară care trimit rudelor din străinătate, pentru suport pe termen scurt, dar şi pentru cumpărături. Pe de altă parte, sunt străinii din România care transferă în afară“, explică Bădulescu. ; Articol realizat în colaborare  cu Carmen Kulcsar şi Elena Halcu

image
image

Continui să trimit cam 100 de euro pentru apartament. Mai mult nu îmi mai permit, că ne-au scăzut şi nouă veniturile.

image



Florentina Cucu, Castellon

image
image

Patronul a restructurat jumătate din locurile de muncă. Acum, îi trimit fiicei mele 150 de euro, dar şi acesta este un efort financiar.

image



Florica Georgescu, Zaragoza

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite