România, ultimul loc în UE la servicii financiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dimensiunea depozitelor realizate de populaţie reprezintă un sfert din PIB-ul pe cap de locuitor România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în funcţie de accesul populaţiei la

Dimensiunea depozitelor realizate de populaţie reprezintă un sfert din PIB-ul pe cap de locuitor

România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în funcţie de accesul populaţiei la servicii de intermediere financiară, cu o pondere de 23% din numărul total al locuitorilor adulţi, reiese dintr-un raport publicat recent de Banca Mondială (BM).

Potrivit datelor BM privind gradul de utilizare a serviciilor de creditare şi economisire, în România existau 1.207 depozite bancare la 1.000 de persoane, iar dimensiunea medie a depozitelor realizate de populaţia română reprezintă un sfert din Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor.

Astfel, potrivit datelor BM, în România existau 13,26 sucursale bancare la 1.000 de kilometri pătraţi şi 12,02 ATM-uri la 1.000 de kilometri pătraţi. De asemenea, la fiecare 100.000 de persoane corespunde un număr de 13,76 unităţi bancare şi 12,47 ATM-uri. La sondaj au participat patru bănci din România.

Pentru a indica relevanţa instituţiilor de credit alese, BM notează că depozitele celor patru bănci reprezentau, la momentul realizării raportului, 35% din depozitele totale atrase de industria bancară românească.

În ceea ce priveşte deschiderea unui depozit, băncile româneşti au fost creditate cu 2,3 puncte din trei. Punctajul obţinut indică posibilitatea de a deschide un depozit atât la sediul central, cât şi la o sucursală.

Punctajul maxim este acordat în cazul în care depozitul poate fi deschis şi în alte unităţi bancare decât sucursalele.

Suma minimă pentru deschiderea unui cont de economii se ridică la 0,71% din PIB pe cap de locuitor, iar taxele anuale asociate întreţinerii contului reprezintă 0,23% din PIB pe cap de locuitor. România a obţinut două puncte din cinci în ceea ce priveşte locaţiile de unde se poate solicita un credit.

Punctajul obţinut indică posibilitatea solicitării unui credit la sediul central al unei bănci sau la o sucursală, în timp ce punctajul maxim a fost acordat ţărilor care permit solicitarea unui credit atât de la sediul central şi de la sucursalele bancare, cât şi electronic sau telefonic.

Potrivit datelor BM, cea mai mică sumă pe care o acordă băncile sub formă de credit de consum reprezinta 6,1% din PIB pe cap de locuitor, iar taxele aferente contractării unui credit de consum se ridică la 5,51% din PIB pe cap de locuitor.

Pe segmentul creditelor ipotecare, cea mai mică sumă pe care o împrumută băncile se ridică la 197,64% din PIB pe cap de locuitor, iar taxele aferente unui astfel de împrumut reprezintă 1,07% din PIB pe cap de locuitor.

Olanda, ţara cea mai accesibilă din punct de vedere financiar

Statul UE cel mai bine clasat este Olanda, cu o pondere de 100% a populaţiei cu acces la servicii de intermediere financiară, urmat de Finlanda, Danemarca şi Luxemburg, cu 99%, sau Belgia, cu 97%, potrivit raportului BM intitulat "Finance For All".

Dintre statele din Europa Centrală şi de Est, ponderea populaţiei cu acces la servicii bancare se ridică la 66% în cazul Ungariei şi 56% în cazul Bulgariei.

Instituţia economică internaţională a luat în considerare un nivel al PIB pe cap de locuitor de 2.719 dolari, din anul 2003.

Volumul creditelor acordate de instituţiile financiare către sectorul privat a reprezentat anual aproximativ 7% din PIB, în perioada 1999-2003. În ceea ce priveşte gradul de penetrare a sucursalelor bancare şi a ATM-urilor, BM raportează numărul de unităţi bancare sau instrumentele complexe cu funcţii similare la coordonate geografice şi demografice.

BM a realizat, în mai multe ţări, un sondaj pentru a identifica barierele existente la deschiderea unui depozit bancar şi la accesul la serviciile de creditare pe segmentul împrumuturilor de consum şi ipotecare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite