Riscurile externe nu ocolesc economia românească nici în 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Catastrofele naturale sau modificarea condiţiilor monetare internaţionale pot duce la deprecierea leului şi scăderea Bursei Majorările de dobânzi din statele cu monede ieftine, cum ar fi

Catastrofele naturale sau modificarea condiţiilor monetare internaţionale pot duce la deprecierea leului şi scăderea Bursei

Majorările de dobânzi din statele cu monede ieftine, cum ar fi Japonia, sau o posibilă recesiune a economiei americane ar determina investitorii să îşi retragă banii din pieţele emergente, inclusiv din România. Nu în ultimul rând, un alt risc ce planează asupra economiei ar putea veni din partea unui conflict în Iran sau a unui nou val al gripei aviare.

Volatilitatea pieţei financiare internaţionale şi-ar putea arăta şi în acest an puterea de influenţare a economiei româneşti. După ce în vara anului trecut, monedele locale şi indicii pieţelor de capital din statele Europei Centrale şi de Est au scăzut ca urmare a faptului că Trezoreria americană (FED) era în plină campanie de majorare a dobânzii de politică monetară, în acest an alte riscuri externe ameninţă economia şi, implicit, piaţa de capital autohtonă.

Iulian Panait, preşedintele firmei KTD Invest, a precizat pentru Adevărul că întotdeauna piaţa de capital românească este afectată de evoluţiile internaţionale. Motivul ţine de faptul că bursa autohtonă este foarte mică şi orice intrare de capital străin care ar fi considerată redusă în alte state se resimte imediat în piaţa de capital românească. Spre exemplu, în vara anului trecut, când dobânda FED a crescut până la 5,25%, a determinat reorientarea investitorilor străini dinspre statele emergente spre plasamentele în piaţa americană. Iar efectele s-au resimţit şi în statele precum Polonia sau Republica Cehă - bursele au scăzut cu aproape 25% în numai o lună. Iar în ţara noastră, indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide acţiuni, s-a depreciat cu circa 15% în aproximativ o lună. În acelaşi timp, cursul leu/euro a urcat de la nivelul de 3,46 înregistrat în luna mai 2006, la peste 3,6 lei/euro în iunie.

Încetinirea economiei SUA ajută pieţele emergente

După ce Statele Unite au avut parte de o perioadă de creştere economică, în momentul de faţă analiştii pieţei americane vorbesc de o încetinire a ritmului de dezvoltare. Ionuţ Dumitru, analistul-şef al Raiffeisen Bank, precizează faptul că, în situaţia unei încetiniri a creşterii produsului intern brut din SUA, vom asista la o scădere a ritmului de dezvoltare a întregii economii mondiale, din cauza relaţiilor comerciale ale Statelor Unite cu restul lumii. "Creşterea sectorului imobiliar a fost motorul dezvoltării economiei americane, pentru că a sporit averea netă a populaţiei, care s-a putut împrumuta mai mult şi a putut consuma mai mult. Faptul că sectorul imobiliar încetineşte reprezintă un semnal că economia îşi va reduce ritmul de creştere, ceea ce creează premise unei scăderi de dobândă", explică Dumitru. Dragoş Cabat, vicepreşedintele Asociaţiei CFA România, adaugă faptul că încetinirea ritmului de dezvoltare a economiei americane ar putea ajuta ţările emergente. Asta pentru că investitorii străini ar putea decide să nu mai plaseze banii în SUA, ci în alte state cu economii în curs de dezvoltare, unde randamentele sunt mai ridicate.

Un alt jucător cu putere de influenţare la nivel internaţional este Japonia. Recent, banca centrală a acestui stat a majorat dobânda de politică monetară. Iar dacă trendul va continua, un posibil scenariu implică ieşirea unor investitori din pieţele emergente. Asta pentru că aceaştia se împrumutau din state cu dobânzi mici, cum este şi cazul Japoniei, unde dobânda este în momentul de faţă de 0,50%, şi plasau capitalul în ţările cu economii emergente, unde dobânzile sunt mult mai mari (în România, spre exemplu, dobânda medie a unui depozit la termen variază între 6% şi 7% pe an).

Economia românească, influenţată de problemele Europei Centrale

"Suntem influenţaţi şi de ţările din regiune, care traversează perioade destul de turbulente", apreciază analistul-şef al Raiffeisen Bank. Spre exemplu, în Ungaria şi în Polonia sunt probleme politice. În plus, Ungaria se confruntă şi cu deficite ridicate. "Iar în eventualitatea în care un investitor decide să iasă din Ungaria sau Polonia, atunci ar putea apărea un efect de contagiune şi să iasă din toată regiunea, inclusiv România", adugă Dumitru.

Şi Dragoş Cabat consideră că evenimentele regionale, din cele zece state care au aderat la UE în mai 2004, sunt importante, dar nu au un efect la fel de mare ca şi influenţele internaţionale. "Asta pentru că unii investitori spun că dacă se întâmplă ceva într-un stat membru după 2-3 ani de la aderare, atunci aplică acelaşi raţionament şi pentru România, chiar dacă situaţia economică este diferită", explică Dragoş Cabat.

Nu în ultimul rând, mediul internaţional şi, implicit, economia românească ar putea fi afectate de evenimente precum un conflict în Iran sau un nou val de gripă aviară. Cabat spune că, în astfel de situaţii, investitorii devin reticenţi la risc şi se repliază spre economiile dezvoltate - SUA, Japonia sau statele din Zona Euro - unde investesc în obligaţiuni. Ceea ce implicit înseamnă o scădere a economiilor din pieţele emergente.

Ungaria se confruntă şi cu deficite ridicate. În eventualitatea în care un investitor decide să iasă din Ungaria sau Polonia, atunci ar putea apărea un efect de contagiune şi să iasă din toată regiunea, inclusiv România.
Ionuţ Dumitru
analistul-şef al Raiffeisen Bank

Încetinirea ritmului de dezvoltare a economiei SUA ar putea ajuta ţările emergente. Investitorii străini ar decide să nu mai plaseze banii în SUA, ci în alte state unde randamentele sunt mai ridicate
Dragoş Cabat
vicepreşedintele Asociaţiei CFA România

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite