Rezultatele nu mai scriu istorie pentru SIF-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii aleg acţiunile societăţilor financiare  în perspectiva dividendelor acordate. Au bătut recordul câştigurilor pe bursa românească în ultimii ani. De la începutul lui 2008 însă, acţiunile societăţilor de investiţii financiare s-au impus în topul perdanţilor.

Segmentul societăţilor de investiţii a pierdut peste 83% în acest an. Chiar dacă după primele trei trimestre numai unele SIF-uri au obţinut profit faţă de perioada similară a anului trecut, preţurile tuturor celor cinci societăţi au scăzut în tandem.

Practic, deciziile investitorilor nu mai ţin cont de performanţele financiare ale emitenţilor în cazul majorităţii companiilor tranzacţionate la Bursa de la Bucureşti.

“Deocamdată rezultatele financiare nu au un impact asupra preţurilor, dar investitorii îşi vor da seama pe parcurs de faptul că acestea vor conta foarte mult”, este de părere Marcel Murgoci, director de tranzacţionare
Estinvest Focşani.

SIF Muntenia, cel mai mare câştig

Cea mai bună evoluţie a fost înregistrată, în primele nouă luni, de SIF Muntenia (SIF4), care a obţinut un câştig net de 113,93 milioane de lei, în creştere cu aproape 80% faţă de rezultatul raportat la sfârşitul lui septembrie 2007.

Societatea de investiţii s-a remarcat în ultimele luni şi prin tranzacţiile efectuate la Bursa din Viena cu acţiuni Erste Bank. În plus, la sfârşitul lui septembrie, SIF Muntenia avea şi cea mai redusă pondere (65,5%) a acţiunilor cotate din portofoliu în total active, faţă de celelalte patru societăţi.

La polul opus se situează SIF Oltenia (SIF5), cu un profit în scădere cu 23,4% faţă de primele trei trimestre din 2007. Şi SIF Transilvania (SIF3) a obţinut, potrivit situaţiei activului la sfârşitul lunii septembrie, un câştig de 72,4 milioane de lei, faţă de 104,24 milioane de lei, cât a raportat în perioada similară a anului trecut. 

“Rezultatele financiare sunt influenţate de o serie de factori, începând de la structura portofoliilor până la situaţii particulare, cum a fost cazul majorării de capital social la SIF Transilvania sau situaţia neclară la nivel de management la SIF Oltenia”, explică Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni în cadrul Prime Transaction.

Cât mai pot recupera?

Până la sfârşitul anului, brokerii rămân sceptici cu privire la redresarea acţiunilor SIF. “Este destul de greu ca segmentul SIF să recupereze mai mult de jumătate din pierderile de până acum până la sfârşitul anului, dar cred că investitorii au început să ia poziţii de cumpărare pentru că acordă dividende”, consideră Murgoci.

La rândul său, brokerul Prime Transaction susţine că cel mai optimist scenariu pentru închiderea lui 2008 rămâne revenirea la nivelul înregistrat de cotaţiile SIF la începutul lunii octombrie.

Preţuri accesibile

Rezultatele sunt reflectate prin diferenţe minime de cotaţiile din piaţă. De la începutul anului bursier, cel mai mult au scăzut titlurile SIF Transilvania, care au pierdut peste 87%.

Pe locul secund se situează SIF Oltenia, în coborâre cu 84,44% faţă de finalul anului bursier 2007. Cursurile titlurilor SIF Banat Crişana şi SIF Moldova au pierdut câte 83% de la începutul anului, în timp ce acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au scăzut cu “numai” 75,51%.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite