Restanţele la credite s-au dublat în primele nouă luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 700.000 de români înregistrează restanţe la credite
Peste 700.000 de români înregistrează restanţe la credite

Valoarea ratelor restante la creditele contractate de populaţie şi firme s-a dublat în primele nouă luni din acest an, ajungând la 15,7 miliarde de lei (3,37 miliarde de euro), potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

În condiţiile în care soldul creditelor a înregistrat o stagnare în ultimul an, ponderea restanţelor în totalul portofoliului de împrumuturi a ajuns la 7,48% la finele lunii septembrie, în creştere de la 3,89% la începutul anului.

Din cauza deprecierii leului în raport cu euro şi cu francul elveţian, mulţi români nu şi-au mai putut achita la timp ratele la creditele în valută. Astfel, restanţele pe această componentă au crescut cu 138% în primele trei trimestre din acest an, ajungând la echivalentul a 1,96 miliarde de euro. În ceea ce priveşte sumele restante la împrumuturile în moneda naţională, valoarea acestora a crescut cu 68,25% în intervalul ianuarie-septembrie, până la 7,3 miliarde de lei (1,71 miliarde de euro).

Cei mai mari restanţieri, în funcţie de ponderea sumelor restante în total credite, erau, la finele lunii septembrie, locuitorii şi firmele din regiunea Nord-Vest (10,46%), urmaţi de cei din Nord-Est (8,3%) şi Vest (8,26%). Cele mai mici ponderi ale restanţelor se înregistrau în Sud-Vest (5,78%) şi Bucureşti-Ilfov (6,36%). Totuşi, în Capitală s-a atins în septembrie cea mai mare valoare absolută a restanţelor, de 5,15 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro), aici fiind contractată şi cea mai mare valoare a creditelor. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite