Restanţele la credite au erodat profitul băncilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile de credit din România au obţinut un câştig net de 160 de milioane de euro în primele nouă luni ale anului, de peste cinci ori mai mic comparativ cu perioada similară din 2008. Constrânse să constituie provizioane pentru creditele cu probleme, băncile au marcat profituri mult mai mici sau chiar au trecut pe pierdere.

Dacă 2005-2008 pot fi consideraţi anii de glorie ai sistemului bancar românesc, când băncile acordau împrumuturi peste împrumuturi şi marcau profituri uriaşe, ei bine, acum situaţia este total diferită.

Încă din toamna anului trecut, creditele s-au dat mult mai greu sau chiar deloc, iar mulţi dintre românii care s-au îndatorat nu şi-au mai putut plăti ratele la creditele contractate.

Câştigul, în picaj cu 80%

Restanţele populaţiei şi ale firmelor au ajuns la finele lunii septembtrie la peste 1,5 miliarde de euro, mai mult decât dublul valorii înregistrate la începutul anului.

În plus, creditele „cu probleme“ (restante şi îndoielnice) şi-au majorat ponderea în totalul capitalurilor proprii de la 3,2% în decembrie 2008, la 10,5% în septembrie, potrivit lui Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR). În acest context, băncile au fost constrânse să constituie provizioane (rezerve pentru acoperirea unei eventuale pierderi) mult mai mari decât în anii precedenţi.

Băncile comerciale de pe piaţa românească au obţinut în primele nouă luni ale anului un profit net de 679,9 milioane de lei (162 de milioane de euro), în scădere cu peste 80% faţă de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Cifrele raportate de bănci sunt în conformitate cu standardele naţionale de contabilitate (RAS). „Îmbucurător este că profitabilitatea sistemului bancar a fost pozitivă la nouă luni, 680 de milioane de lei, deşi se observă o scădere importantă, de cinci ori şi ceva“, a spus Florin Georgescu.

Totuşi, acesta a menţionat că rata de solvabilitate a băncilor este foarte bună, de 13,7% la finele lui septembrie, întrucât deteriorarea portofoliilor a fost compensată la timp de creşteri de capital.

Scăderi şi pentru marii jucători

Scăderea câştigurilor nu i-a ocolit nici pe cei mai mari jucători din piaţă. Astfel, BCR, cea mai mare bancă în funcţie de valoarea activelor, a consemnat o reducere a profitului (raportat IFRS)cu 43%, în principal din cauza cheltuielilor mari cu provizioanele şi a scăderii veniturilor din comisioane, generată de diminuarea consumului.

Şi pentru BRD, a doua bancă din sistem, profitul a scăzut cu 19% la nouă luni. Perioada dificilă pentru bănci s-a reflectat şi prin scăderea cu 88 a numărului de unităţi şi prin reducerea personalului bancar cu 3.180 de angajaţi.

Băncile şi-au redus expunerea

Principalele nouă bănci străine prezente în România şi-au redus expunerea în intervalul martie-septembrie 2009 cu 700 de milioane de euro, reprezentând o scădere de circa 2%, a spus prim-viceguvernatorul BNR. Florin Georgescu apreciază că suma cu care s-au redus expunerile totale „nu este mare“, adăugând că ţările semnatare ale angajamentului s-au comportat corect. Reprezentanţii celor nouă bănci, ai BNR şi ai FMI se vor întâlni la 18 noiembrie, la Bruxelles, pentru a reconfirma angajamentul de a nu-şi retrage masiv capitalurile din România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite