Restanţele populaţiei şi firmelor la credite s-au dublat în primele cinci luni ale anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea restanţelor la creditele contractate de populaţie şi firme a crescut cu 94,25% în primele cinci luni ale anului, până la un nivel de 5,566 miliarde de lei (1,325 miliarde de euro), potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

În timp ce volumul împrumuturilor acordate de bănci şi-a temperat semnificativ creşterea, sumele restante au înregistrat un avans însemnat. Astfel, ponderea ratelor neplătite al timp în totalul creditelor a crescut de la 1,44% la începutul anului la 2,78% în luna mai.

Cel mai mare volum de restanţe se înregistra la finele lunii mai în Capitală (Regiunea Bucureşti-Ilfov), de 1,817 miliarde de lei, în creştere cu 120,82% faţă de nivelul atins la începutul lui 2009, cel mai semnificativ avans. Ponderea sumelor restante în total credite era în Bucureşti-Ilfov de 2,6%. Cea mai mare pondere a ratelor neachitate la timp în totalul creditelor acordate a fost atinsă, în luna mai, în Regiunea Vest, de 3,43%, volumul acestora depăşind cu puţin 500 de milioane de lei, în creştere cu 89,33% faţă de nivelul atins la finele anului trecut.

Cea mai mică valoare a restanţelor înregistrate de populaţie şi firme a fost atinsă în mai în Regiunea Sud (443 de milioane de lei), în creştere cu 69% comparativ cu începuutul anului şi cu o pondere în total credite acordate de 2,66%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite