Respiro pentru ratele în franci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care au de rambursat credite în franci se bucură de ieftinirea valutei după ce Banca Naţională a Elveţiei a anunţat că va lua măsuri pentru stabilizarea cursului monedei naţionale. Cursul de referinţă anunţat ieri de Banca Naţională a României pentru francul elveţian a atins cel mai scăzut nivel din ultimele două luni, stabilit la 3,5114 lei/franc.

După ani întregi în care aprecierea francului elveţian i-a „sugrumat" pe cei care au credite în această valută exotică, apar şi veşti bune. Marţi, imediat după ce banca centrală a Elveţiei (SNB) a anunţat că a stabilit o ţintă pentru cursul franc/euro, moneda elveţiană s-a depreciat cu 10% în raport cu euro. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat marţi un curs de referinţă al francului de 3,5344 lei/franc, reprezentând o scădere de 7,3% faţă de rata oficială precedentă. Practic, banca centrală elveţiană va apela la achiziţii de valută pentru a slăbi francul, devenit „manta de vreme rea" pentru investitori în contextul turbulenţelor de pe pieţele internaţionale. Cursul ţintit de SNB este de 1,2 franci/euro. Decizia vine în contextul cererilor tot mai insistente din partea companiilor elveţiene, care au înregistrat pierderi din cauza cursului puternic al monedei naţionale. SNB a declarat că „va face tot ce-i stă în putinţă" pentru a slăbi francul, pe care îl consideră „serios supraevaluat".



Aurul, ultimul refugiu

În România, 14% din valoarea totală a creditelor populaţiei este reprezentată de franci elveţieni. Peste 50.000 de români au credite în această valută exotică. În ultimii ani, aprecierile succesive ale monedei-refugiu pentru investitori au făcut ca persoanele care au credite în franci să se confrunte cu creşterea ratelor. Recent, criza datoriilor de stat din zona euro şi problemele economice ale întregului bloc comunitar au împins francul la noi recorduri istorice. În ultimele 20 de luni (ianuarie 2010 -august 2011), francul s-a apreciat cu 27%. 

În mod tradiţional, investitorii „fug" către aur imediat ce apar probleme pe pieţe. Acum că aceştia au pierdut unul dintre cele mai de încredere refugii, aurul a atins un nou maxim istoric. Marţi, în paralel cu deprecierea francului, preţul aurului a crescut cu 1%, metalul preţios tranzacţionându-se cu 1.920 de dolari pe uncie. Aurul a atins astfel 12 noi recorduri de la începutul lunii august. 

image

Ungaria a fixat deja cursul

Guvernul maghiar a fixat cursul la 180 de forinţi/franc elveţian la sfârşitul lunii mai pentru creditele ipotecare, după ce tot mai mulţi maghiari nu mai făceau faţă ratelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite