Relansarea creditării, posibilă în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BNR va analiza oportunitatea modificării restricţiilor la împrumuturi. Deşi normele de creditare aplicate recent de bănci ar putea să nu fie motivul principal al încetinirii abrupte a împrumuturilor, BNR va reanaliza regulamentul la începutul lui 2009.

În ultima perioadă, ipoteza unui blocaj pe piaţa creditelor din România este tot mai des vehiculată atât în rândul populaţiei, cât şi al bancherilor.

Fie că acest lucru este determinat de noile norme de creditare a populaţiei, fie de lipsa de lichidităţi sau de neîncrederea băncilor, sunt căutate soluţii pentru ieşirea din impas.

În acest sens, Banca Naţională a României (BNR) are în vedere reanalizarea, la începutul anului viitor, împreună cu băncile comerciale, a regulamentului de creditare a populaţiei.

Totuşi, potrivit „unei opinii personale” a consilierului guvernatorului băncii centrale, Adrian Vasilescu, posibilele modificări ar viza calculul gradului maxim de îndatorare, şi nicidecum, modul de validare a veniturilor celui care solicită un împrumut. Mai exact, obligativitatea fişei fiscale nu va suporta nicio modificare.

 “Cel mai probabil, banca centrală va discuta matricea din care rezultă gradul de îndatorare. Acest tablou este atacat de bănci pentru că le dă bataie de cap”, a declarat Adrian Vasilescu, în cadrul seminarului EU-COFILE, organizat la Sinaia de Banca Naţională a României, Asociaţia Română a Băncilor şi Alpha Bank.

Efectele nu sunt încă vizibile

Vasilescu este de părere că nu regulamentul de creditare constituie o problemă pentru bănci. “Banca se teme pentru că nu are de unde să ştie ce se va întâmpla mâine cu clientul ei”, a adăugat acesta.

O analiză înainte de 2009 a efectelor produse de noile norme de creditare ar fi imposibilă de vreme ce datele disponibile în momentul de faţă nu sunt relevante.

 “Vom reanaliza în ianuarie, pe baza datelor statistice din decembrie, oportunitatea unor eventuale adaptări a normelor pentru persoanele fizice, pentru a putea asigura flexibilitatea şi adaptarea la realităţile pieţei“, a spus Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR.

În plus, acesta a adăugat că rămâne de văzut ce efecte va produce asupra creditării reducerea cu două puncte procentuale a rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei. Astfel, la începutul acestei săptămâni, prin reducerea RMO s-au întors în piaţă 2 miliarde de lei.

Bancherii, lipsiţi de optimism

Deşi bancherii au trimis, în urmă cu trei zile, o scrisoare băncii centrale în care menţionau măsurile pe care le consideră necesare pentru fluidizarea creditării, aceştia nu sunt foarte optimişti.

Ei se aşteaptă ca o posibilă modificare a regulamentului de creditare a populaţiei să fie aprobată de-abia în următoarea şedinţă de politică monetară, care va avea loc pe 6 ianuarie 2009. “Nu-mi fac iluzii că BNR ar putea lua decizii înainte de următoarea şedinţă de politică monetară“, spune Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.

Totuşi, Gheţea a spus că speră ca bancherii să mai discute cu reprezentanţii BNR despre măsurile care ar trebui luate în actualul context de criză internaţională.

Creditarea frânează

Ritmul anual de creştere a creditelor acordate de bănci populaţiei şi firmelor a încetinit semnificativ în octombrie, la 44,8%, pe fondul comprimării accentuate a împrumuturilor în valută.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite