Recreează-te la ţară cu bani europeni!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană acordă sprijin nerambursabil de până la 200.000 de euro pentru proiectele privind activităţile turistice din mediul rural.Finanţarea europeană poate acoperi până la 100% din valoarea investiţiei într-o bază de agrement situată într-o comună cu potenţial turistic, dar încă nedezvoltată.

Citiţi şi:

Proiecte eligibile fără şanse de finanţare

Experţii în fonduri răspund cititorilor
La ce uşi baţi pentru banii de la UE
Fermele ecologice merg bine cu bani de la UE
Staţie de incubaţie cu sprijin de la UE
Fabrică de nutreţuri cu bani de la UE

Acordarea de sprijin nerambursabil pentru proiectele privind înfiinţarea unor baze de agrement în mediul rural este susţinută prin măsura de încurajare a activităţilor turistice (313) din cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Valoarea finanţării poate ajunge până la 200.000 de euro. În cazul în care investiţia este una de interes public negeneratoare de profit, finanţarea poate acoperi 100% din valoarea proiectului.

Ştrand şi bază sportivă la tine în comună

Dacă activitatea este generatoare de profit, rata de acoperire a investiţiei din bani europeni este de maximum 50% (pentru proiectele ce urmează să fie implementate în Regiunea de Dezvoltare Bucureşti – Ilfov, ponderea finanţării europene este de maximum 40%).

Cu banii de la Uniunea Europeană se pot finanţa de la ştranduri, campinguri, popasuri turistice şi tabere (cu excepţia celor pentru copii), până la achiziţii de mijloace de transport tradiţionale, trasee de echitaţie, baze sportive sau parcuri de distracţii.

Astfel de investiţii se pot realiza independent sau dependent de o structură turistică de cazare. Proiectele integrate care combină agrementul cu structuri de primire turistică, amplasare de indicatoare turistice, centre de informare sau dezvoltarea de servicii turistice pot primi un punctaj mai mare în vederea obţinerii finanţării. În general, numai investiţiile în zone cu potenţial turistic, dar nedezvoltate încă, au şanse de finanţare.

Pentru localităţile deja dezvoltate turistic sunt permise doar modernizările. Pe pagina web a Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (www.apdrp.ro) sau la centrele regionale se poate accesa o listă cu localităţile cu potenţial turistic din România. Cel mai indicat este ca înainte de a începe demararea proiectului să consultaţi această listă.

Primăria, beneficiar eligibil

Nu pot fi finanţate în cadrul unui astfel de proiect echipamentele second-hand, terenurile sau clădirile, taxa pe valoarea adăugată (TVA) aferentă achiziţiilor, costurile operaţionale sau cele de promovare. De asemenea, investiţiile realizate pentru activităţi recreaţionale legate de pescuit şi acvacultură nu pot fi acoperite din fonduri de la UE.

Banii de la UE pentru finanţarea activităţilor turistice din mediul rural pot fi solicitaţi de microîntreprinderi sau de persoane fizice care se obligă să se autorizeze până la data semnării contractului. De asemenea, solicitanţii pot fi comunele (prin reprezentantul legal), asociaţiile de dezvoltare intercomunitară realizate doar între comune sau organizaţiile neguvernamentale (ONG).

Solicitantul trebuie să aibă în proprietate sau în concesiune pe o perioadă de minimum zece ani terenul aferent investiţiei, să asigure cofinanţarea şi să prezinte studiu de fezabilitate sau memoriu justificativ, după caz. Sediul social şi punctul de lucru pentru derularea proiectului trebuie să fie în mediul rural, iar investiţia trebuie să fie încadrată în specificul local de arhitectură şi tradiţie.

Cum obţii un punctaj mai mare?

Cu cât punctajul este mai ridicat, cu atât şansele de obţinere a finanţării sunt mai mari. Un scor mai bun va putea fi obţinut dacă investiţia va fi localizată într-o zonă cu real potenţial turistic sau dacă investitorul este o femeie sau un antreprenor cu vârsta sub 40 de ani.

Proiectele care prevăd şi investiţii în producerea de energie regenerabilă la scară mică (panouri solare) sau care valorifică tradiţia locală au, de asemenea, şanse mai mari de finanţare. Astfel, decorarea cu ceramică tradiţională, cu cergi sau alte obiecte care contribuie la păstrarea culturii îţi pot spori siguranţa obţinerii de fonduri de la UE.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite