Reabilitează terenurile poluate cu bani de la UE!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea totală a unui proiect de decontaminare a siturilor industriale şi de pregătire a lor pentru noi activităţi ajunge până la 85 de milioane de lei. Pentru a primi finanţarea europeană, reabilitarea terenurilor poluate trebuie să fie urmată de un proces de pregătire a spaţiului pentru noi activităţi.

Citiţi şi:

Arhivarea documentelor cu bani europeni

Absorbţia fondurilor de la UE este în creştere
Cursul, piedică în calea finanţării UE
Proiecte integrate pentru satul tau
Sprijin european pentru micii fermieri
Recreeaza-te la tara cu bani europeni!
Proiecte eligibile fara sanse de finantare
Expertii în fonduri raspund cititorilor
La ce usi bati pentru banii de la UE
Fermele ecologice merg bine cu bani de la UE



Uniunea Europeană pune la dispoziţia consiliilor judeţene şi locale (municipale, orăşeneşti sau comunale), în perioada 2007-2013, peste 230 de milioane de euro pentru reabilitarea siturilor industriale poluate.

Intervenţiile ce au ca scop atragerea investiţiilor, revigorarea şi dezvoltarea economiilor locale şi regionale pot fi finanţate de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Regional, axa prioritară 4, domeniul major de intervenţie 4.2 - Reabilitarea siturilor industriale poluate şi neutilizate şi pregătirea pentru noi activităţi. Valoarea maximă a investiţiei este de 85 de milioane de lei (20 de milioane de euro) şi nu poate fi mai mică de 1,7 milioane de lei (405.000 de euro). Sesiunea de depunere a proiectelor a fost deschisă la 25 aprilie 2008 şi este, în prezent, activă.

Reabilitare şi pregătire pentru noi activităţi

Proiectul finanţat de Uniunea Europeană pentru astfel de activităţi trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, două faze. Prima vizează reabilitarea spaţiului poluat, cum ar fi decontaminarea terenurilor, inclusiv preluarea şi depozitarea substanţelor toxice şi periculoase sau demolarea clădirilor şi planarea terenului, inclusiv ambalarea şi transportul deşeurilor.

Cea de-a doua fază de implementare trebuie să aibă în vedere pregătirea terenului reabilitat pentru noi activităţi. Mai exact, construirea, modernizarea sau extinderea clădirilor ce vor fi utilizate de operatorii economici pentru activităţi de producţie sau servicii. Pe situl reabilitat poate fi, de asemenea, modernizată infrastructura rutieră sau feroviară din interiorul structurii de afaceri, spaţiu de desfăşurare a unor activităţi economice, având ca scop atragerea de investiţii.

Tot aici pot fi construite staţii de tratare a apei, unităţi de furnizare a energiei şi a gazului, sisteme de canalizare sau de conectare la reţele broadband. Trebuie reţinut faptul că finanţarea nu se mai acordă dacă, în cadrul celei de-a doua faze, lucrările de construcţie încep înainte de data la care intră în vigoare contractul de finanţare.

Bani pentru administraţiile locale

Finanţarea poate fi solicitată de consiliile judeţene, municipale, orăşeneşti sau comunale şi sunt acceptate şi parteneriatele între acestea.

Solicitantul nu trebuie să fie în stare de insolvenţă şi să-şi fi plătit toate taxele şi contribuţiile la asigurările sociale, iar terenul asupra căruia se implementează proiectul să fie în proprietatea, administrarea sau concesiunea acestuia.

Sprijinul european acoperă până la 98% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente primei faze, respectiv 50% (40% în cazul proiectelor ce urmează să fie implementate în Regiunea Bucureşti-Ilfov) pentru cea de-a doua fază. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite