Reabilitare cu încetinitorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reabilitare cu încetinitorul
Reabilitare cu încetinitorul

România a reabilitat termic, de la începutul anului, 19 blocuri de locuinţe. Potrivit reprezentanţilor asociaţilor patronale, acst ritm trebuie crescut de 270 de ori, pentru a respecta decizia UE de a reduce consumul de energie cu 20% până în 2020, anunţă NewsIn.

"România trebuie să crească rata de modernizare la 5% pe an, adică să se intensifice de 270 de ori ritmul de reabilitare", a spus directorul Patronatului Societăţilor din Construcţii PSC, Adriana Iftime.

Potrivit directorului PSC, Germania are o rată de modernizare a clădirilor de 2%, ceea ce înseamnă că în 10 ani va încadra în cerinţele europene. Iar nemţii mai au de reabilitat numai 15% din fondul locativ.

Bani puţin, rezultate pe măsură

România este ţara care a alocat cei mai puţini bani pentru anveloparea clădirilor. Germania, pe de altă parte, a cheltuit circa 23.000 de euro, din care numai 8.500 au fost folosiţi pentru eficientizarea energetică, restul fiind implicaţi în modernizarea locuinţelor, potrivit reprezentantei PSC. De asemenea, Cehia a cheltuit 6.500 de euro, Letonia 6.400 euro, în timp ce în România se acordă doar 3.000 de euro pe apartament.

Potrivit directorului general al direcţiei de construcţii, locuinţe şi reabilitare termică din cadrul ministerului dezvoltării, Gheorghe Popescu, în acest an au fost recepţionate doar 19 blocuri de locuinţe la care s-au efectuat lucrări de reabilitare termică.

"De la începutul programului, care a fost în 2005, am recepţionat 108 blocuri, din care 19 de la începutul acestui an. Pentru anul în curs, programul de reabilitare beneficiază de un buget de 360 milioane lei în care sunt incluse 1.070 de blocuri", a spus Popescu.

Acesta a adăugat că este dificil de estimat în câţi ani se va încheia procesul de anvelopare, întrucât depinde de alocările bugetare. "E greu să spunem dacă acest program se va închide în cinci sau în 10 ani, totul depinde de mai mulţi factori, fie dacă sunt bani suficienţi la buget, dacă locatarii pot suporta cheltuielile sau dacă primăriile pot asigura finanţările asumate", a precizat reprezentantul MDRL. Începând din acest an, finanţarea pentru programul de termoizolare se asigură 50% din bugetul statului, 30% de la autorităţile locale şi 20% de la proprietari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite