Răspunderea pentru daune materiale RCA a crescut de 6,6 ori în ultimii cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cazul răspunderii de vătămări corporale, valoarea a crescut de 20 de ori
În cazul răspunderii de vătămări corporale, valoarea a crescut de 20 de ori

Valoarea răspunderii pentru despăgubiri materiale pe care companiile de asigurare o acoperă în cazul poliţelor de răspundere civilă auto (RCA) a crescut de aproape şapte ori în ultimii cinci ani, la 500.000 de euro, ceea ce a determinat majorarea tarifelor, a spus Cristian Constantinescu, preşedintele Uniunii naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Românie (UNSAR).

"În cazul răspunderii de vătămări corporale, valoarea a crescut de 20 de ori, de la 127.194 euro în 2005 la 2,5 milioane de euro în acest an. Aceste valori au fost efectul aderării României la Uniunea Europeană", a adaăgat Constantinescu.

Această evoluţie a contribuit, pe lângă majorarea preţurilor cu piesele auto, cu manopera şi a frecvenţei accidentelor auto, la creşterea tarifelor RCA. Totodată, modificarea structurală a parcului auto naţional a avut impact asupra preţurilor la RCA. "În urmă cu 10-15 ani, parcul naţional era dominat de vehiculele produse de Automobile Dacia Piteşti. În prezent, structura s-a schimbat şi ca număr şi ca valoare, care au crescut de 2-3 ori", a spus Constantinescu.

Săptămâna trecută, directorul ASSAI, Cristian Muntean, a acuzat Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), de creşterea abuzivă a tarifelor la poliţele RCA. "Avem o mare problemă: cu complicitatea CSA şi, indirect, a statului român, firmele de asigurări te obligă să plăteşti o asigurare RCA care devine an de an din ce în ce mai scumpă, dar nu garantează calitatea serviciilor. În accepţiunea noastră, acesta este un abuz care, cu complicitatea CSA prin reglementări şi legi permisive, a condus la o degradare fără precedent a serviciilor de despăgubire auto", a afirmat Muntean.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite