Randamentele pieţei de capital împing investitorii la bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plasamentul la bursă pe banii împrumutaţi de la brokeri aduce câştiguri duble, dar cu riscul unei pierderi pe măsură Câştigurile obţinute la Bursa de Valori Bucureşti (BVB)

Plasamentul la bursă pe banii împrumutaţi de la brokeri aduce câştiguri duble, dar cu riscul unei pierderi pe măsură

Câştigurile obţinute la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) determină tot mai mulţi investitori să se împrumute pentru a cumpăra acţiuni. Motivul ţine de faptul că randamentul adus de investiţiile în acţiuni depăşeşte costul unui împrumut bancar.

Creşterile înregistrate de piaţa de capital depăşesc cu mult dobânzile percepute de băncile comerciale. Spre exemplu, anul trecut, indicele BET (care urmăreşte evoluţia celor mai lichide titluri listate la Bursă) s-a apreciat cu 22,23% faţă de nivelul înregistrat în 2005. În acelaşi timp, datele publicate de Banca Naţională indică faptul că, la începutul lui 2006, dobânda medie percepută pentru un credit acordat persoanelor fizice, pe termen de 12 luni, era de 16,7%. Astfel, cine ar fi făcut un împrumut la începutul lui 2006 pentru a investi în cele mai lichide acţiuni ar fi avut un câştig de circa 5,5% peste costul creditului.

Iulian Panait, preşedintele KTD Invest, a declarat pentru Adevărul că, în momentul de faţă, mai multe bănci oferă credite ce pot fi garantate cu portofoliul de acţiuni. În acest an va apărea o nouă posibilitate de a investi la Bursă pe datorie. "Tranzacţiile în marjă vor avea un foarte mare succes", subliniază Panait.

Împrumuturi de la brokeri pentru investitori cu experienţă

Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital, explică faptul că tranzacţiile de cont în marjă presupun ca o societate de brokeraj să-şi împrumute clientul cu un procent din valoarea tranzacţiei, dar nu mai mult de jumătate din aceasta. "Prin urmare, dacă un investitor cumpără acţiuni în valoare de 1.000 de lei, iar acestea îi aduc un profit de 20%, câştigul lui va fi de 200 de lei, însă dacă accesează şi un împrumut de 1.000 de lei de la brokerul lui, câştigul va fi de 400 de lei", adaugă Răzvan Paşol.

Însă jocul la Bursă pe banii brokerului implică, în egală măsură, şi riscuri. "La fel de bine, cotaţia acţiunilor poate să scadă, iar pierderea va fi dublă, în astfel de situaţii", afirmă Paşol. Ţinând cont de riscurile pe care le presupune o astfel de strategie, împrumutul pentru investiţiile la Bursă nu este "recomandat" începătorilor. "Consider că tranzacţiile de cont în marjă sunt pentru investitorii mai experimentaţi, şi care dispun, în acelaşi timp, şi de fonduri mai mari pentru investiţia la Bursă", spune Paşol. Intercapital va lansa un astfel de produs în primul trimestru din acest an.

Linii de credit garantate cu acţiuni

Vanguard este o altă societate care îşi propune să introducă tranzacţionarea în marjă. Societatea de servicii de investiţii financiare oferă însă din octombrie 2005 o altă posibilitate pentru clienţii care nu vor să rişte pe bursă mai mulţi bani decât au economisit. În colaborare cu Vanguard, Libra Bank acordă o linie de credit (SMART) celor care deţin deja un portofoliu de acţiuni. "Garanţia utilizată pentru accesarea creditului este reprezentată de valoarea ponderată a acţiunilor din portofoliul deţinut de solicitant. Pe toată perioada de creditare, clientul poate face tranzacţii cu aceste acţiuni, atât timp cât valoarea portofoliului ponderat nu scade sub 100% din valoarea creditului primit", spune Corina State, marketing manager la Vanguard. Valoarea totală a creditelor acordate de la lansarea produsului a depăşit trei milioane de dolari, fiind semnate aproximativ 70 de contracte, precizează reprezentanţii societăţii de brokeraj. Creditul este disponibil clienţilor cu cel puţin 30.000 de lei portofoliu ponderat. Pe toată perioada de creditare, clientul poate face tranzacţii cu acţiunile cumpărate, atât timp cât valoarea portofoliului ponderat nu scade sub 100% din valoarea creditului primit. Dobânda de acordare a creditului pentru investiţii în valori mobiliare tranzacţionate pe piaţa noastră de capital este de 15,5% pe an în cazul acestui produs. Un produs similar este dezvoltat şi de Banca Transilvania, prin BT Securities. Şi în cazul în care se împrumută la această instituţie bancară garanţiile depuse de client trebuie să acopere 100% din valoarea creditului şi dobânda pe trei luni. Cei care optează pentru Banca Transilvania vor avea o dobândă de 11% pe an, variabilă la creditele în lei.

Dacă un investitor cumpără acţiuni în valoare de 1.000 de lei, iar acestea îi aduc un profit de 20%, câştigul lui va fi de 200 de lei, însă dacă accesează şi un împrumut de 1.000 de lei de la brokerul lui, câştigul va fi de 400 de lei
Răzvan Paşol
preşedintele Intercapital

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite