Randamentele de la BVB vor scădea spre nivelul celor din Europa Centrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii Raiffeisen spun că principalele companii listate îşi vor atenua ritmul de creştere Randamentele obţinute în piaţa de capital autohtonă vor converge treptat către cele

Analiştii Raiffeisen spun că principalele companii listate îşi vor atenua ritmul de creştere

Randamentele obţinute în piaţa de capital autohtonă vor converge treptat către cele obţinute la bursele din alte state ale Europei Centrale, chiar dacă ţara noastră are o economie emergentă.

După un an 2006, în care indicele BET, exprimat în euro, s-a apreciat cu 30,7%, iar BET-C a câştigat 37,4%, anul curent ar putea aduce o serie de ieşiri de capital străin ce urmăreşte speculaţiile pe termen scurt, consideră analiştii Raiffeisen Bank. "Pe de altă parte, ieşirile de capital speculativ vor fi compensate de intrările unor fonduri de investiţii străine ce se orientează numai spre plasamente pe pieţele din statele membre ale Uniunii Europene", arată raportul publicat de Raiffeisen. În plus, factori pozitivi precum ofertele publice iniţiale (IPO), sporurile de productivitate ca urmare a investiţiilor străine directe, reducerea dobânzilor din piaţa monetară şi îmbunătăţirea ratingului de ţară ar putea motiva investitorii străini să plaseze fonduri în piaţa de capital românească.

Riscurile SIF-urilor, slaba diversificare a portofoliilor

Sectorul financiar va continua să reprezinte şi în acest an principala atracţie pentru investitori, consideră analiştii Raiffeisen Bank. Cotaţiile acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au încheiat anul trecut cu o apreciere de cel puţin 35%, calculată la valoarea activelor nete în euro. Principalul motor de creştere pentru SIF-uri a fost reprezentat de deţinerile la Banca Comercială Română, preluată efectiv de Erste Bank în 2006. Un alt factor ce ar putea creşte cotaţia acţiunilor SIF vine din propunerea de a ridica pragul de deţinere de la 1% la 5% din capitalul social. "Deşi au fost unele zvonuri care au indicat această posibilitate ca fiind realizabilă, autorităţile nu au comentat această problemă", precizează analiştii.

În acelaşi timp, principala sursă de risc în cazul celor cinci SIF-uri ţine de faptul că ponderea deţinerilor în sectorul financiar variază în portofoliul fiecărei societăţi de la 75% (în cazul SIF Oltenia) la aproape 90% (la SIF Moldova). Spre exemplu, în cazul BRD - Groupe Societe Generale, raportul Raiffeisen arată că, după o evoluţie remarcabilă în 2006, când rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a fost de 36%, în acest an, indicatorul ROE este estimat la 28%-29%. Similar, şi în cazul Băncii Transilvania, rentabilitatea ar putea fi în scădere, arată un studiu al Erste Bank. Pe de altă parte, în cazul Erste Bank, cea care deţine BCR, indicatorul ROE este estimat să se majoreze de la 11,9%, anul trecut, la 13,9% în 2007. Totodată, analiştii Raiffeisen susţin că BRD - GSG, alături de Banca Transilvania vor continua să reprezinte principalele ţinte pentru investitori.

În momentul de faţă, sectorul financiar, compus din cele cinci societăţi de investiţii financiare şi de cele trei instituţii bancare listate, deţine peste 36% din capitalizarea bursieră.

Companiile farmaceutice aduc randamente peste indicele BET

Sectorul farmaceutic are un potenţial semnificativ de creştere, mai ales în cazul principalelor două companii reprezentative pe bursă - Antibiotice Iaşi şi Biofarm Bucureşti. Preţul plătit pentru companiile farmaceutice româneşti a fost ridicat, susţin potenţialul acestui sector, explică autorii raportului. "Cum Antibiotice este ultima companie de profil în curs de privatizare, în contextul aderării, ceea ce înseamnă că noul proprietar va avea acces direct la piaţa europeană, ne aşteptăm ca preţul plătit pentru companie să se situeze spre limita superioară a intervalului de evaluare", arată raportul.

Nu în ultimul rând, companiile din sectorul petrolier vor continua să păstreze ritmul de dezvoltare şi în acest an. În cazul Petrom (SNP), analiştii se aşteaptă ca profitul obţinut în 2007 să fie similar cu cel obţinut în primele nouă luni ale anului trecut (570 milioane de euro). Asta pentru că investiţiile necesare îmbunătăţirii şi eficientizării activitaţii de exploatare şi producţie, care s-au ridicat în 2006 la aproximativ 650 milioane de euro, îşi vor arăta rezultatele nu mai devreme de perioada 2009-2010.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite