Randamentele de la BVB, magnet pentru investitorii străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerul Eurobank EFG Securities spune că apariţia unor emitenţi noi este şansa dezvoltării bursei. Cu plusurile şi minusurile ei, piaţa românească de capital continuă să fie atractivă

Managerul Eurobank EFG Securities spune că apariţia unor emitenţi noi este şansa dezvoltării bursei.

Cu plusurile şi minusurile ei, piaţa românească de capital continuă să fie atractivă atât pentru investitorii străini, cât şi pentru cei locali. Reprezentanţii EFG Securities subliniază că o condiţie absolut necesară pentru o dezvoltare solidă a bursei de la Bucureşti rămâne listarea de noi emitenţi.

La sfârşitul anului 2006, capitalizarea bursei din Bucureşti reprezenta puţin peste 21% din produsul intern brut, în condiţiile în care în Bulgaria acelaşi indicator era de 31,2%, în Polonia - 41,8%, iar în ţările dezvoltate (precum Elveţia) ajunge şi la 307,9%. "Pentru piaţa de capital din România, în momentul de faţă este foarte important să apară noi emitenţi, în aşa fel încât volumul de tranzacţionare să fie semnificativ impulsionat", spune Ioana Vlădilă, general manager la EFG Securities.

Un proces de listare implică însă un timp de pregătire care variază între şase luni şi un an, uneori poate şi mai mult. Reprezentantul companiei de intermediere financiară subliniază faptul că performanţele companiilor cotate la BVB în ultima perioadă şi evaluările lor implicite au atras şi alte companii private către ideea listării. "Sperăm ca în curând să putem oferi celor interesaţi posibilitatea de a investi într-un număr mai mare de companii" spune Ioana Vlădilă.

Brokerii străini au început "vânarea" profesioniştilor de pe piaţa românească de capital. Chiar dacă din cele peste 100 de case de brokeraj străine autorizate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), numai câteva vor activa, efectiv, pe piaţa noastră, miza se anunţă din ce în ce mai mare.
Reprezentanţii EFG Securities susţin că acest lucru se simte deja pe piaţa de research, şi nu numai. Investiţiile firmei de brokeraj în lărgirea echipei şi formarea profesională au reprezentat o prioritate pe tot parcursul activităţii.

"Dacă în urmă cu doi ani încă aveam doar doi analişti, în momentul de faţă sunt şase oameni dedicaţi exclusiv activităţii de research, din care doi sunt CFA charterholders, iar alţi doi sunt la un pas de a obţine acest titlu. În viitor, intenţionăm să continuăm extinderea echipei, şi nu doar pe partea de analiză", subliniază Ioana Vlădilă. Una dintre cele mai recente "mişcări" în acest sens a fost "migrarea" de la Intercapital a directorului general adjunct, Mihai Piscan.

Derivatele pe BET, aşteptate de nerezidenţi

Însă compania de intermediere financiară, care are în spate grupul bancar elen Eurobank, acţionarul majoritar al Bancpost, se pregăteşte pentru concurenţa marilor firme şi prin investiţii în sistemul de tranzacţionare online, în paralel cu dezvoltarea de noi produse. "Pe termen mediu, dorim să implementăm un sistem performant de online trading, astfel încât pentru clienţii de retail procesul să fie simplu şi cu costuri minime.

Credem că tranzacţionarea online va fi preferată de un număr de investitori din ce în ce mai mare", consideră managerul EFG Securities. Societatea de brokeraj intenţionează să-şi consolideze cooperarea cu Bancpost, astfel încât clienţii să poată avea acces la informaţii şi produse şi prin reţeaua de unităţi a băncii. "Din punctul nostru de vedere, investitorii aleg o anumită societate de brokeraj pentru că se simt confortabil cu pachetul de servicii oferite: informarea la timp, execuţia corectă, urmărirea, transparenţa operaţiilor, etica promovată în companie."

Compania va asigura şi accesul la cele mai noi instrumente financiare, care vor fi lansate, la sfârşitul acestei săptămâni la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) - derivatele cu activ suport indicele BET. Potrivit managerului firmei de brokeraj, investitorii străini şi-au manifestat deja interesul pentru un asemenea produs. "Există fonduri de investiţii care îşi construiesc structuri mai complicate, folosind şi produse derivate. Am avut investitori de renume care în cele din urmă au renunţat să intre pe piaţa românească, neavând la momentul respectiv toate instrumentele necesare", susţine Ioana Vlădilă.

Perioada de corecţii care a afectat şi bursa de la Bucureşti începând cu jumătatea lunii trecute nu a determinat ieşirea masivă a investitorilor străini intermediaţi de EFG Securities. "Cei mai activi investitori, fondurile de investiţii americane, au preferat să-şi păstreze acţiunile pe perioada crizei, pe de o parte pentru că investiţiile în România reprezintă o parte puţin importantă a portofoliului lor, pe de altă parte datorită atitudinii lor mai relaxate", explică Vlădilă.

2007, anul pieţei Rasdaq şi pentru investitorii străini

În primele opt luni ale anului, rezidenţii deţineau 57% din totalul achiziţiilor la bursă. "Ponderea investitorilor români, care este încă una destul de mare, reprezintă o "pernă de protecţie" în situaţiile de criză globală, pentru că aceştia nu se retrag atât de brusc din piaţă", consideră reprezentantul firmei de brokeraj.
Cu toate că fondurile de pensii şi fondurile de investiţii se anunţă cu plasamente importante pe bursă, reprezentantul EFG Securities apreciază că nu există riscul transformării BVB într-o bursă instituţională. "Dezvoltarea fondurilor de pensii va fi un proces de durată, cu intrarea eşalonată a investiţiilor şi nu ne aşteptăm la o schimbare radicală a balanţei între investitorii instituţionali şi ceilalţi", spune Vlădilă.

Fosta piaţă electronică Rasdaq, vedeta acestui an bursier prin randamentele care au surclasat de departe câştigurile aduse de BVB, a atras o parte din investitorii străini. Potrivit reprezentanţilor EFG, anul 2007 poate fi considerat "anul Rasdaq" şi pentru nerezidenţi. O mare provocare pentru intermediari rămâne, în perioada următoare, schimbarea mentalităţii populaţiei şi acceptarea pieţei de capital ca variantă de investiţie, conchide Ioana Vlădilă.

Locul opt pe piaţa intermediarilor în 2007

EFG Eurobank Securities este o societate de brokeraj care ţinteşte în mod tradiţional investitorii instituţionali străini. Compania s-a înfiinţat în 1995, odată cu redeschiderea Bursei din Bucureşti şi a abordat o nouă strategie de dezvoltare începând cu anul 2005, când grupul elen Eurobank a achiziţionat Capital Securities. În momentul de faţă, compania ocupă locul opt în topul intermediarilor financiari care activează pe piaţa autohtonă (locul 31 la sfârşitul lui 2005). Valoarea tranzacţiilor intermediate a depăşit, în primele opt luni, un miliard de lei, reprezentând aproape 4% din piaţă (comparativ cu 1,1% cota de piaţă în 2005).
EFG Eurobank Securities este, de 10 ani, partenerul exclusiv în România al brokerului Auerbach&Grayson din New York.

Fondurile de investiţii americane, au preferat să-şi păstreze acţiunile pe perioada crizei pentru că investiţiile în România reprezintă o parte puţin importantă a portofoliului lor
Ioana Vlădilă
general manager Eurobank EFG Securities

Scurt CV Ioana Vlădilă

Managerul General al EFG Securities are 33 de ani şi lucrează pentru această companie din 2001. Până în aprilie acest an, a ocupat poziţia de Head of Research and Sales. Înainte de a intra în echipa EFG, a fost consultant, timp de patru ani, la Central Europe Trust Company LTD şi colaborator asistent, timp de doi ani, la LARIVE ROMANIA. Este licenţiată în bănci şi piaţă de capital a Academiei de Studii Economice Bucureşti, Facultatea de Finanţe-Bănci. A studiat la Merrill Lynch, New York, iar în 2002 a obţinut diploma CFA (Chartered Financial Analyst) de la CFA Institute din Charlottesville.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite