Randament peste inflaţie la fondurile de pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cele 14 fonduri de pensii private obligatorii, 12 au obţinut randamente pozitive în 2008, media acestora, de 6,96%, depăşind inflaţia (estimată la 4% - 5%), potrivit Asociaţiei pentru

Din cele 14 fonduri de pensii private obligatorii, 12 au obţinut randamente pozitive în 2008, media acestora, de 6,96%, depăşind inflaţia (estimată la 4% - 5%), potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Practic, randamente negative au avut doar KD şi Bancpost, care au, de altfel şi un număr mai mic de participanţi, 6.705, respectiv 23.242 participanţi.

Performanţa investiţională a fondurilor a fost măsurată în perioada 20 mai-31 decembrie 2008, adică între momentul colectării primelor contribuţii şi ultima zi a anului trecut.

Performanţe pe timp de criză

„Raportul arată un randament mediu real de 2,4%-2,8%. Anualizat, randamentul obţinut în această perioadă ar reprezenta 11,29%, adică un randament real anual de circa 4%“, spun oficialii APAPR.

Randamentul mediu pe piaţă a fost calculat prin ponderarea valorii unităţilor de fond cu cea a activelor nete aflate în administrare la fiecare fond.

Cele 14 fonduri prezente pe Pilonul II nu au depăşit astfel numai nivelul inflaţiei, ci, potrivit unor estimări preliminare, au avut în 2008 cea mai bună performanţă din regiunea Europei Centrale şi de Est, în pofida climatului de criză financiară profundă.

„Faptul că fondurile de pensii private obligatorii au reuşit să obţină într-un an ca 2008, marcat de criza financiară mondială, câştiguri peste nivelul inflaţiei, este cel puţin remarcabil.

 Practic, piaţa a reuşit să demonteze (...) reticenţele iniţiale legate de randamentele reale faţă de inflaţie ale acestor fonduri“, a declarat Crinu Andănuţ, preşedintele APAPR. El a adăugat că administratorii de fonduri de pensii private au reuşit această performanţă datorită prudenţei şi know-how-ului investiţional de la nivelul pieţei.

14 fonduri şi 4,3 milioane participanţi

La sfârşitul anului 2008, cele 14 fonduri de pensii private obligatorii cumulau 4,03 milioane de participanţi (cu cel puţin o contribuţie virată) şi active nete aflate în administrare de 831,9 milioane de lei (208,7 milioane de euro).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite