Raiffeisen vrea 10% din piaţa pensiilor private facultative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania membră a grupului bancar Raiffeisen va atrage cu prioritate clienţii băncii Raiffeisen Asset Management (RAM) şi-a propus ca obiectiv atingerea unei cote de 10% pe segmentul

Compania membră a grupului bancar Raiffeisen va atrage cu prioritate clienţii băncii

Raiffeisen Asset Management (RAM) şi-a propus ca obiectiv atingerea unei cote de 10% pe segmentul pensiilor facultative (pilonul III), fondul de pensii autorizat de curând având un grad de risc mediu. Sumele atrase de la contributori vor fi plasate cu preponderenţă în titluri de stat (circa 60%) şi obligaţiuni tranzacţionate la bursă (circa 10%).

Raiffeisen Asset Management (RAM) va lansa, până la sfârşitul lui august, fondul de pensii facultativ "Raiffeisen Acumulare", cu un portofoliu format preponderent din titluri de stat şi din obligaţiuni tranzacţionate la bursă, a spus preşedintele RAM, Mihail Ion. Fondul va fi lansat după ce administratorul acestuia va strânge minimum 100 de participanţi, în conformitate cu legislaţia, a mai explicat Mihail Ion.

Raiffeisen Acumulare este un fond de pensii facultativ, care îşi propune creşterea pe termen lung a capitalului investit, în condiţiile asumării unui nivel de risc moderat. Clienţii vizaţi de RAM sunt, într-o primă fază, cei care deja colaborează cu Raiffeisen Bank, a mai spus Ion. El a adăugat că distribuţia produselor de pensii facultative va fi realizată de Raiffeisen Bank România, în timp ce RAM se va concentra pe activitatea de administrare de active.

Investiţiile se vor îndrepta către titluri de stat

Sumele atrase de la contributori vor fi plasate cu preponderenţă în titluri de stat (circa 60%) şi obligaţiuni tranzacţionate la bursă (circa 10%). În scopul creşterii randamentului, circa 25% din active vor fi investite în acţiuni. Depozitarul fondului Raiffeisen Acumulare este Bancpost, iar auditul este realizat de firma KPMG România.

Contribuţia minimă lunară stabilită de acest fond este de 45 lei. Comisioanele de administrare ale Raiffeisen Acumulare sunt de 3,5%, cel iniţial, şi de 1,5% cel anual, sub media pieţei, după cum precizează oficialii companiei.

De exemplu, pentru o contribuţie anuală echivalentă cu 200 de euro, plătită în tranşe lunare, costurile sunt în primul an de 8,5 euro (7 euro comision iniţial şi 1,5 euro comision de administrare). Începând din al doilea an de contribuţie, este plătit doar comisionul de administrare, adică 3 euro pentru suma exemplificată.

Potrivit Legii 204/2006, contribuţiile la un fond de pensii facultative sunt deductibile din venitul impozabil al angajatului în sumă de până la 200 de euro pe an. De asemenea, contribuţiile plătite de angajator la un fond de pensii facultative sunt deductibile în limita a 200 de euro anual pentru fiecare angajat. Legea prevede o contribuţie maximă la fondurile facultative de pensii de 15% din salariul brut al angajatului.

RAM este cea mai mare societate de administrare a investiţiilor de pe piaţa românească, cu active administrate de 119,8 milioane lei (peste 40 mişlioane de euro), la finele lunii iunie, conform datelor Uniunii Naţionale a Organismelor de Plasament Colectiv.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite