Publicaţie austriacă: România este împovărată de factura la gaz, plătind cel mai mare preţ dintre clienţii Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Povara pe care românii o resimt din cauza preţului gazelor este notată şi de către presa străină. Publicaţia austriacă Wirtschaftsblatt scrie marţi că în ultimii ani România a plătit opt miliarde de dolari pentru importurile de gaz.

"Numai în cursul ultimului an, factura la gaz s-a dublat, atingând aproape 1, 57 miliarde de dolari", notează Wirtschaftsblatt.

În 1992, România extrăgea 21, 6 miliarde de metri cubi de gaz, reprezentând cu 50% mai mult decât consumă în prezent ţara. De atunci şi până în prezent, producţia proprie a scăzut constant, în timp ce consumul a crescut.

Wirtschaftsblatt mai scrie că dintre cele 14, 2 miliarde de metri cubi care au fost consumate anul trecut, 10, 85 miliarde metri cubi au fost acoperite din producţia proprie. Restul a fost importat, în special din Rusia.

Totodată, factura României a fost încărcată de preţul din ce în ce mai ridicat al gazului.

"În 2010 se plătea încă 360 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în 2011 preţul gazului a crescut la 442 de dolari, iar în 2012 preţul a fost şi mai mare. În primele luni ale lui 2012, s-au plătit în medie circa 493 de dolari la 1.000", precizează publicaţia austriacă.

În continuare, Wirtschaftsblatt notează că situaţia este agravată şi de faptul că România primeşte gazul prin distribuitori intermediari, care îşi au propria cotă parte. Astfel, se ajunge la situaţia că România plăteşte cele mai mari preţuri la gaz dintre toţi clienţii Rusiei.

Wirtschaftsblatt aminteşte de descoperirea zăcămintelor de gaze naturale  de pe coasta Mării Negre de către OMV Petrom şi cu ExxonMobil care ar putea acoperi consumul intern al României pe o perioadă de mai mulţi ani. Descoperirea a creat speranţe că situaţia se va relaxa iar România ar putea redeveni exportator de gaz.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite