Proiectele de nişă, soluţia câştigătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce unii dezvoltatori israelieni amână investiţiile, alţii vor să construiască locuinţe destinate medicilor şi farmaciştilor. 4.400 de apartamente ce nu vor mai fi construite în 2009 şi dorinţa de a vinde un întreg proiect într-o singură zi. Acestea sunt strategiile israelienilor.

Doi dintre jucătorii importanţi de pe piaţa autohtonă de real estate au anunţat de curând amânarea proiectelor imobiliare ce erau programate să fie construite în 2009. Unul dintre aceştia, compania Shapir Project Europe, a anunţat „îngheţarea“ dezvoltării a două proiecte din Pipera şi Sibiu.

În total, 2.400 de apartamente nu vor mai fi ridicate anul acesta. „Avem autorizaţiile de construcţie pentru ambele proiecte şi trebuia să începem dezvoltarea în acest an. Situaţia de pe piaţă este instabilă, nu există cerere, nu există cumpărători şi nu sunt condiţii pentru a începe dezvoltarea de proiecte, aşa că ambele ansambluri au fost îngheţate până când situaţia se va îmbunătăţi“, a declarat recent Avi Morgenstern, directorul pentru operaţiuni internaţionale al grupului Shapir, potrivit Mediafax. Şi compania GTC România amână începerea lucrărilor la ansamblul rezidenţial Garden of Eden, ce totalizează 2.000 de locuinţe.

„În mod normal, trebuia să ne apucăm şi de acest ansamblu rezidenţial în acest an, însă nu se va lucra nimic la acest proiect pe parcursul lui 2009, în actualele condiţii economice“, afirmă Ştefan Cremene, directorul de operaţiuni Galleria Shopping Centers. Apartamentele din Garden of Eden vor fi livrate pe piaţă în momentul în care piaţa creditelor va face posibilă achiziţionarea de către populaţie, mai uşor, a acestor locuinţe.

Medicii vindecă vânzările

Cremene a anunţat, de asemenea, deschiderea, în septembrie 2009, a unui mall în Piatra Neamţ, în urma unei investiţii de 30 de milioane de euro. Inaugurarea centrului comercial ar fi trebuit să aibă loc în luna mai, potrivit NewsIn.

Ansamblul G ViTown, dezvoltat de compania israeliană Gindi Group prin subsidiara Gindi Rom, va cuprinde patru clădiri cu câte 81 de apartamente. Compania a adaptat mixul de apartamente la condiţiile economice actuale.

Astfel, locuinţele de trei camere şi 120 de metri pătraţi, care urmau să fie vândute la preţuri cuprinse între 180.000 şi 200.000 de euro, au fost transformate în apartamente de două camere, în suprafaţă de 55-60 de metri pătraţi, la un preţ de 80.000-85.000 de euro. Reducerea de suprafaţă pe unitate locativă, implicit diminuarea preţului pe apartamente nu au fost considerate suficiente pentru a vinde. Israelienii de la Gindi au gândit o soluţie inovativă.

„La noi în ţară vindem apartamente soldaţilor din armata israeliană. Ne-am gândit să aplicăm şi în România acelaşi principiu, cu precizarea că ne adresăm medicilor şi farmaciştilor“, explică Ori Levy, manager general al Gindi Group. Oficialul companiei crede că în România s-a construit mult până acum pe baza estimărilor, nu pe cercetări de piaţă din care să rezulte nevoile clienţilor.

Reprezentanţii Gindi spun că iniţiativa lor s-a bucurat de un mare succes şi că cererea este mult mai mare decât numărul total de apartamente. Astfel, compania va organiza o loterie prin care speră să vândă întregul proiect într-o singură zi, 10 iulie.

Soluţii

Reducerea suprafeţelor locuinţelor este una dintre soluţiile la care apelează dezvoltatorii israelieni pentru a vinde apartamentele

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite