Proiectare cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă din Arad ce face studii geotehnice a obţinut o finanţare de peste 300.000 de lei. Ştefan Iaschevici, administratorul companiei Geoproiect, a solicitat sprijin de la UE în vederea achiziţionării unui utilaj pentru testări geotehnice.

Mai citeşte şi:

adevarul.it - De ce creşte numărul patronilor români în Italia?
Mobilă cu bani de la UE
Tehnică dentară cu finanţare europeană
Experţii în fonduri răspund cititorilor - 13 iunie
Cursul, piedică în calea finanţării UE
Proiecte integrate pentru satul tau
Sprijin european pentru micii fermieri
Recreeaza-te la tara cu bani europeni!


Societatea Geoproiect funcţionează din 1998 şi se ocupă cu lucrări de foraj şi teste geotehnice necesare proiectării infrastructurilor pentru construcţii civile şi industriale, pentru drumuri şi poduri, dar şi pentru căi ferate.

Ştefan Iaschevici, administratorul companiei, spune că a apelat la finanţare europeană în vederea achiziţionării unui utilaj performant pentru testarea solurilor, ca şi pentru instalaţii geotermice şi pentru forări.

Omul de afaceri a obţinut un sprijin de la Uniunea Europeană de 323.000 de lei, adică 60% din valoarea proiectului realizat în cadrul Programului Operaţional Regional, Domeniul major de intervenţie 4.3 – „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor“. Compania va acoperi 40% din costul total al proiectului, adică 138.000 de lei din puţin peste 450.000 de lei. Cheltuielile neeligibile se ridică la aproximativ 87.500 de lei şi vor fi suportate tot de beneficiar.

Studii geotehnice la nivel european

Iaschevici spune că a apelat la fonduri europene pentru modernizarea parcului de utilaje din cadrul firmei. Cu ajutorul noului utilaj, el crede că toate datele obţinute în urma studiilor geotehnice vor fi substanţial îmbunătăţite. „Putem face săpături la orice adâncime cu avantajul că solul extras va fi nefărâmiţat, astfel că analizele vor fi mult mai clare“, consideră administratorul Geoproiect.

În plus, instalaţia ar putea fi folosită la forările de apă prin care poate fi produsă energia geotermală. „Acum avem tehnologie la nivelul celor din Europa de Vest, iar utilajul achiziţionat poate fi utilizat pentru forarea fântânilor, ce se pot realiza în câteva ore“, mai adaugă omul de afaceri din Arad.

Atenţie la cheltuielile neeligibile!

În categoria costurilor care nu pot fi finanţate cu bani europeni sunt menţionate achiziţiile de echipamente second-hand.

Nici taxa pe valoarea adăugată sau dobânda şi alte comisioane aferente creditelor nu pot fi decontate. În plus, nu trebuie să vă bazaţi pe sprijin european dacă vreţi să plătiţi amenzi, penalităţi sau cheltuieli de judecată.

În cazul în care apar cheltuieli neprevăzute, ele pot fi finanţate în proporţie de 10% din valoare dacă sunt detaliate prin documente justificative.

În limita procentului stabilit se acoperă, după caz, costurile rezultate în urma modificărilor de soluţii tehnice sau cantităţi suplimentare pentru realizarea lucrărilor, utilaje sau dotări ce se impun pe parcursul derulării investiţiei, precum şi cheltuielile de conservare pe parcursul întreruperii execuţiei din cauze independente de către beneficiar. În ceea ce priveşte costurile eligibile, aici întră achiziţia de echipamente pentru modernizarea firmei, dar pot fi cumpărate şi diverse piese de mobilier.

Totuşi, solicitanţii trebuie să ştie că sprijinul financiar acoperă doar 70% din cheltuielile totale eligibile, de aceea trebuie să fie siguri că pot acoperi partea de 30% din valoarea proiectului ce le revine. Este important de ştiut că sunt decontate şi costurile cu serviciile de consultanţă, dar plata acestora nu poate depăşi 5% din valoarea totală a proiectului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite