Programele de stimulare economică rămân pe val

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Programele de stimulare economică rămân pe val
Programele de stimulare economică rămân pe val

Adâncirea recesiunii impune necesitatea de a continua acţiunile de sprijin.În timp ce în SUA se vorbeşte deja de extinderea investiţiilor în infrastructură, miniştrii europeni susţin că este prematur ca UE să renunţe la strategiile anticriză.

Cu toate că au investit miliarde de dolari în planul de relansare economică, Statele Unite ar trebui să pună în practică un al doilea pachet de stimulente.

Banii ar uma să fie investiţi în proiectele de infrastructură, ceea ce ar permite crearea de locuri de muncă şi atenuarea presiunilor de pe piaţa muncii, unde şomajul a atins niveluri record din cauza crizei.

Propunerea îi aparţine Laurei Tyson, consilier al preşedintelui Obama, citat de Bloomberg. Ea a subliniat faptul că vorbeşte în nume propriu, Casa Alba neluând încă o poziţie oficială în acest sens.

Dificultăţi în implementare

Tyson a mai spus că actualul pachet de stimulente economice întâmpină greutăţi în implementare, spre deosebire de China care a trecut mult mai repede la acţiune.

Departamentul Comerţului din Statele Unite a arătat recent că pachetul de stimulente vizate de oficialităţile americane au un impact minim asupra economiei. Astfel, suma de 787 de miliarde de dolari, la cât se ridică măsurile aprobate, nu au reuşit încă să stopeze căderea Produsului Intern Brut (PIB) al SUA. Economia a scăzut cu o rată anuală de 6,1%, după o scădere de 6,3% în trimestrul al patrulea al anului trecut.

Mai mult decât atât, investiţiile companiilor s-au redus cu un nivel record de 37,9%, în primul trimestru din 2009, iar cele din sectorul rezidenţial au coborât cu 38%, marcând cel mai semnificativ declin din 1980 încoace. Miniştrii de Finanţe din cadrul Uniunii Europene susţin la unison că este prea devreme să se renunţe la măsurile de stimulente fiscale adoptate. Cel puţin atât timp cât tentativele de a pune capăt celei mai severe recesiuni de după al Doilea Război Mondial nu au avut încă sorţi de izbândă.

UE gândeşte la fel

„Nu am ajuns încă la momentul de a aplica strategii de exit. Suntem încă în mijlocul unei crize“, a declarat Jean-Claude Juncker, ministrul luxemburgez de Finanţe, citat de ­Bloomberg. Afirmaţia este întărită şi de comisarul pe afaceri monetare Joaquin Almunia, potrivit căruia „acesta nu este momentul“ pentru a renunţa la pachetele de stimulente.

Potrivit declaraţiilor făcute de Juncker, turbulenţele financiare mondiale ar putea afecta semnificativ statele din zona euro, amplitudinea declinului urmând să fie mai severă dacă măsurile colective adoptate până în prezent nu se dovedesc a fi suficient de puternice.

image

Suntem încă în mijlocul unei crize.

image


Jean-Claude Juncker
ministrul luxemburgez de Finanţe

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite