Profitul net al BCR a ajuns la 220 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul agregat al portofoliului de credite s-a apropiat de 10 miliarde de euro, după primele nouă luni ale anului Grupul Banca Comercială Română (BRC) a obţinut, în primele trei

Volumul agregat al portofoliului de credite s-a apropiat de 10 miliarde de euro, după primele nouă luni ale anului

Grupul Banca Comercială Română (BRC) a obţinut, în primele trei trimestre ale anului curent, un profit net după impozitare şi plata intereselor minoritare de 725,8 milioane de lei, în creştere cu 21,2% faţă de perioada similară a anului trecut. Totodată, raportul cost/venituri s-a îmbunătăţit uşor până la 55,7%.

Grupul austriac Erste Bank a reuşit să obţină, în primele trei trimestre ale anului curent, rezultate mult peste cele înregistrate anul trecut. Andreas Treichl, CEO Erste Bank, precizează că performanţele întregistrate în primele nouă luni "demonstrează soliditatea modelului nostru de afaceri, care asigură o creştere puternică pe termen lung şi evită investiţiile în valori mobiliare cu risc ridicat şi afaceri derivate. În plus, rezultatele BCR demonstrează că suntem pe drumul cel bun cu măsurile de integrare aplicate".

Astfel, pe fondul unei creşteri cu 21,2% a veniturilor operaţionale ale grupului BCR, care depăşeşte majorarea cu 20,5% a cheltuielilor administrative generale, profitul operaţional a crescut puternic cu 22% de la 819,9 milioane de lei (230,9 milioane de euro) până la circa un miliard de lei (302,6 milioane de euro).

Principalul motor al acestei îmbunătăţiri a fost creşterea puternică a creditelor acordate clienţilor generând o creştere semnificativă a venitului net din dobânzi (+11,6%) şi respectiv a venitului net din comisioane (+45,6%).

Cheltuielile operaţionale au sporit cu 20,5%, această creştere fiind generată în special de costurile de restructurare şi transformare şi de extinderea reţelei teritoriale a băncii cu 20 unităţi în trimestrul III 2007.

Profitul net consolidat după impozitare şi plata intereselor minoritare a crescut cu 21,2%, la valoarea de 725,8 milioane de lei (219,6 milioane de euro), atingând cel mai ridicat nivel din istoria grupului BCR. Datorită creşterii venitului operaţional, raportul cost/venituri s-a îmbunătăţit la 55,4% de la 55,7%. Ca rezultat, rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a crescut la 22,0% pentru primele trei trimestre ale anului 2007, în comparaţie cu 18,8% pentru întreg anul 2006.

Activele au depăşit 16,5 miliarde de euro

Activele totale au crescut cu 16,4% de la 47,4 miliarde de lei (14,02 miliarde de euro) la 31 decembrie 2006 până la 55,21 miliarde de lei (16,51 miliarde de euro) la sfârşitul trimestrului trei din 2007. Volumul agregat al portofoliului de credite către clienţi (înainte de provizionare, IFRS) a crescut cu 31,8%, de la 24,57 miliarde de lei (7,27 miliarde de euro) la 31 decembrie 2006 la 32,39 miliarde de lei (peste 9,68 miliarde de euro).

Creditele acordate în monedă naţională predomină în portofoliul BCR - 52,56% din totalul creditelor - peste media pieţei. Portofoliul de credite corporate reprezintă o cotă de 48,7% din totalul creditelor acordate clienţilor, în timp ce cota retail este de 51,3%. Depozitele de la clienţi au crescut până la sfârşitul lunii septembrie 2007 cu 8,8% la 26,65 miliarde de lei (7,97 miliarde de euro) de la 24,47 miliarde de lei (7,24 miliarde de euro) la 31 decembrie 2006.

Raportul credite/depozite a marcat o creştere semnificativă, până la nivelul de 121,6% la 30 septembrie 2007 de la 100,4% la sfârşitul anului 2006 datorită unei creşteri mai rapide a creditării faţă de economisire.

Peste două milioane de carduri active

Banca Comercială Română îşi consolidează poziţia de lider pe piaţa cardurilor de debit şi credit atingând nivelul de 2,3 milioane de carduri active, ceea ce reprezintă o creştere anuală de aproximativ 7,87%. Numărul de carduri de debit active a fost de 2,14 milioane ceea ce reprezintă o creştere de 8,58% faţă de trimestrul trei al anului trecut.

Iar cardurile de credit devin din ce în ce mai populare: numărul instrumentelor active ale BCR active a crescut cu 21% faţă de trimestrul trei 2006, depăşind 180.500 carduri. Totodată, Banca Comercială Română a continuat extinderea reţelei proprii de ATM-uri la 1.392 unităţi (11,54% creştere anuală) şi a celei de POS-uri la 11.983 unităţi (39,84% creştere anuală).

Aviz de la CNVM pentru listarea Erste

După Viena şi Praga, acţiunile Erste Bank vor putea fi tranzacţionate, în viitorul apropiat, şi la Bursa de Valori Bucureşti. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a confirmat, la sfârşitul săptămânii trecute, că Erste Bank der Oesterreichischen Sparkasen AG, acţionarul majoritar al Băncii Comerciale Române, îndeplineşte condiţiile privind admiterea la tranzacţionare pe piaţa autohtonă.

Pe piaţa de la Bucureşti vor fi listate toate cele aproximativ 316,28 milioane de acţiuni emise de Erste Bank, tranzacţionate, în prezent, pe bursele de la Viena şi Praga. Este posibil ca metoda aleasă pentru listarea acţiunilor instituţiei bancare să fie cea a passportingului. Acest fapt presupune că acţiunile Erste Bank listate la Bursa de Valori din Viena vor fi tranzacţionate şi la Bursa din Praga, şi la bursa din Bucureşti, însă fără ca banca austriacă să deruleze o ofertă publică iniţială.

Pentru ca Erste Bank să fie listată la BVB trebuie realizate unele modificări la Codul Bursei şi la Depozitarului Central. Stere Farmache, directorul general al BVB, a declarat, ieri, pentru The Money Channel, că aceste modificări sunt aproape finalizate şi urmează să fie aprobate de către CNVM. Modificările au în vedere renunţarea la prevalidare, împrumutul de acţiuni şi contul agregat în cazul Codului Depozitarului Central.

În ceea ce priveşte Codul Bursei de Valori Bucureşti, modificările vor viza instituţia market maker-ului şi se vor aduce precizări referitoare la raportările financiare. Reprezentantul BVB nu a precizat un termen pentru listarea Erste, aceasta fiind posibilă fie în luna decembrie a anului în curs, fie la începutul lui 2008. (Raluca Bâra)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite