Profit de 1 miliard de euro pentru bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 42 de bănci de pe piaţa românească au obţinut, în primele trei trimestre ale acestui an, un profit net de 3,632 miliarde de lei (echivalentul a aproape un miliard de euro), potrivit datelor

Cele 42 de bănci de pe piaţa românească au obţinut, în primele trei trimestre ale acestui an, un profit net de 3,632 miliarde de lei (echivalentul a aproape un miliard de euro), potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Faţă de câştigul înregistrat în acelaşi interval al anului trecut, profitul din intervalul ianuarie-septembrie 2008 este mai mare cu 92,37%.

Avansul semnificativ al câştigului sistemului bancar este justificat şi de vânzarea participaţiilor deţinute de BCR, BRD, CEC Bank şi Banca Transilvania la compania de asigurări Asiban.

Astfel, în urma vânzării societăţii către francezii de la Groupama, cele patru bănci şi-au băgat în buzunar câte 62 milioane euro.

Fără această tranzacţie, profitul net al sistemului bancar ar fi avansat doar cu 44,17%. Ca medie pe sistem bancar, profitul net s-a ridicat la 86,5 milioane lei.

Totuşi, trebuie avut în vedere faptul că primele două bănci din sistem, BCR şi BRD SocGen, au cumulat aproximativ 62% din întregul profit al sistemului. 

Numărul de salariaţi, în uşoară creştere

Profitul net pe salariat este şi el în creştere după primele trei trimestre ale lui 2008. Acesta a ajuns, la finele lunii septembrie, la 50,8 mii de lei, în creştere de la 47,34 mii lei, cât era în luna precedentă. Numărul de salariaţi a ajuns la sfârşitul celei de-a noua luni la 71.505 de persoane (în creştere cu 1%), din care 20.468 activează în centralele băncilor.

Cele 42 de bănci din România deţineau, la finalul lui septembrie 2008, active în valoare de 79,6 miliarde euro, reprezentând circa 59% din produsul intern brut al României, faţă de 54% din PIB, în septembrie 2007. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite