Probabilitatea ca Banca Naţională să majoreze dobânda de referinţă este în creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a României (BNR) ar putea majora rata dobânzii de politică monetară chiar cu 1%, în şedinţa consiliului de administraţie din 31 octombrie, din cauza accentuării

Banca Naţională a României (BNR) ar putea majora rata dobânzii de politică monetară chiar cu 1%, în şedinţa consiliului de administraţie din 31 octombrie, din cauza accentuării inflaţiei, a declarat marţi consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

"Decizia depinde de datele statistice. În cazul în care nivelul inflaţiei este nefavorabil, majorarea dobânzilor va fi cu siguranţă una semnificativă. Nu pot exclude această posibilitate", a explicat Croitoru, citat de NewsIn. Consilierul lui Mugur Isărescu a precizat că probabilitatea ca banca centrală să urce ratele dobânzilor în octombrie este "mare", iar majorarea ar putea fi cuprinsă între 0,25% şi 1%.

Croitoru a mai spus că BNR nu trebuie să aştepte datele oficiale despre inflaţia pe luna octombrie - care ar trebui să fie publicate până la mijlocul lunii noiembrie - pentru a lua o decizie referitoare la politica monetară, deoarece banca centrală se bazează pe propriile calcule.

Şanse mici pentru atingerea ţintei de inflaţie

Inflaţia anuală a urcat în septembrie la 6,03%, cu peste 1% peste pragul superior al intervalului de plus sau minus 1% care încadrează ţinta de 4% a Băncii Naţionale a României (BNR) pentru acest an. Inflaţia lunară a fost în septembrie de 1,08%, amplificată de creşterea preţurilor la alimente (cu 1,94% în medie) şi de scumpirea tarifelor la servicii (cu 1,42%).

Ţinta pentru inflaţie "nu va fi uşor" de atins în acest an, a adăugat Croitoru. "Ar fi foarte grav dacă inflaţia lunară din octombrie s-ar apropia de 0,9-1%", a mai spus Croitoru. Accentuarea inflaţiei a determinat observatorii străini, precum Fondul Monetar Internaţional (FMI), să avertizeze în privinţa pericolului de supraîncălzire a economiei româneşti, care a înregistrat, în ultimii ani, o creştere accelerată şi un deficit de cont curent care, potrivit analiştilor economici, s-ar putea adânci până la 14% din produsul intern brut (PIB) în 2007.

Croitoru a precizat că declaraţiile sale nu le contrazic neapărat pe cele făcute luni de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a spus că piaţa nu ar trebui să se aştepte la "mişcări bruşte" în privinţa ratelor dobânzilor. "Guvernatorul a spus să nu ne aşteptăm la reacţii bruşte, dar depinde cum defineşti astfel de măsuri", a explicat Croitoru, care a adăugat că o majorare cu 1% a ratei dobânzii de politică monetară poate fi considerată ca fiind importantă.

Consilierul guvernatorului BNR a declarat că, de la începutul acestui an, condiţiile monetare au fost restrictive în România, fiind determinate în parte de nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii impus de banca centrală.

Croitoru a lăudat guvernul pentru că, în acest an, bugetul a fost unul echilibrat, în ciuda unei ţinte oficiale de deficit bugetar de 2,8% din PIB. Pe de altă parte, consilierul guvernatorului BNR a spus că o accelerare a cheltuielilor statului în ultimele săptămâni ale anului şi perspectivele de relaxare bugetară în 2008 ameninţă inflaţia.

Condiţii monetare restrictive

"Nivelul optim pentru deficitul bugetar ar fi de cel mult 1% din PIB", a precizat Croitoru, care a adăugat că una dintre principalele îngrijorări este politica salarială, deoarece România se confruntă cu o cerere internă ridicată.

Croitoru a recunoscut că există riscul ca dobânzile mai mari să realimenteze cererea de lei şi să creeze contextul pentru ieşiri rapide ale fondurilor speculative din ţară, ceea ce ar ameninţa perspectivele asupra inflaţiei.

Consilierul guvernatorului BNR a repetat declaraţia anterioară a băncii centrale, că volatilitatea constituie un motiv mai important de îngrijorare decât cursul valutar în sine.

>> Ar fi foarte grav dacă inflaţia lunară din octombrie s-ar apropia de 0,9% - 1%

Lucian Croitoru consilierul guvernatorului BNR

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite