Pro TV, campionul filmelor în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Televiziunea din Pache Protopopescu a dominat clasamentul celor mai vizionate 100 de filme pe micile ecrane, în 2010. Filmele difuzate de Pro TV în prime time au făcut legea în sondajele de audienţă. Numai puţin de 29 de pelicule au avut audienţe de peste un milion de telespectatori.

Un poliţist luptă pentru apărarea legii în Detroit. El se bate cu traficanţii de droguri, cu poliţiştii corupţi şi cu gangsteri. Este poliţistul Orin Boyd, interpretat de invincibilul, nemuritorul şi seducătorul Steven Seagal. El joacă în „Foc încrucişat" („Exit Wounds"), cel mai vizionat film al anului 2010 pe micile ecrane.

Difuzată la Pro TV, pe 10 ianuarie, pelicula (producţie 2001) a fost urmărită de 1,4 milioane de români, la nivel urban. Mai mult decât cel mai urmărit meci al CFR Cluj disputat în această toamnă, în grupele Champions League! Un vârf de audienţă care l-ar face gelos şi pe Sergiu Nicolaescu!

„Foc încrucişat" s-a instalat în topul audienţei anului 2010 dintr-un număr de 6.011 de filme difuzate în prime time (orele 19 - 23) de către piaţa TV din România (51 de canale incluse în sondajele de audienţă). Producţia în care Steven Seagal joacă (pentru a câta oară în cariera sa?) un rol din galeria „cavalerului dreptăţii" a avut un rating de 12% în urban, mai mare decât multe ediţii ale Ştirilor Pro TV de la ora 19.

TCM, codașa clasamentului

În subsolul clasamentului (dacă se poate parcurge un top cu 6.011 locuri!) se află „Up The Sandbox", difuzat pe TCM, în seara zilei de 13 decembrie. Acest film a avut o medie de doar 600 de telespectatori în mediul urban (0,01% rating). Dar filmul de comedie nu are nicio vină pentru că a obţinut cea mai mică audienţă a anului.

Forţa brandului canalului TCM (foarte mică în România) şi audienţa generală a postului şi-au spus cuvântul în ratingul infim al filmului. Revenind la primele locuri ale clasamentului celor mai vizionate filme ale anului 2010, să precizăm că peliculele difuzate de Pro TV au fost cele mai urmărite. În top 10, nu s-a plasat niciun film difuzat de către alte posturi decât Pro TV.

Mai mult, topul 30 este dominat de Pro TV! Şi mai mult: topul 40 este plin de filmele de la Pro TV! De abia pe locul 49 se plasează un film difuzat de Prima TV (pe 30 ianuarie 2010): „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici", producţie Walt Disney, 1937! Difuzarea a avut o audienţă medie de 925.000 de telespectatori la nivel urban (7,9% rating), net superioară altor programe ale staţiei, cel mai cunoscut fiind „Cronica ­Cârcotaşilor". 

După acest loc ocupat de „Albă ca Zăpada şi..." se întinde iarăşi un „ocean" de filme difuzate de Pro TV, până pe locul 100. De abia aici, apare (în sfârşit!) un film difuzat de Antena 1: „Justiţie Urbană" (Renegade Justice), cu o audienţă medie de 772.000 de telespectatori la nivel urban (6,7% rating). În fapt, anul 2010 în materie de filme difuzate în prime time a a fost dominat categoric de Pro TV. Chiar şi în serile în care au rulat filme de mâna... a şaptea.

Brandul staţiei, cel mai puternic din mass-media, şi maşinăria de promovare şi de marketing Pro au transformat staţia într-o veritabilă fabrică de... filme artistice şi de puncte de rating. Percepţia publicului larg este că la Pro TV se văd cele mai „tari filme".

O percepţie bine înşurubată în mentalul colectiv, dar falsă. Într-adevăr, sunt filme „tari", pline de de scene de violenţă, cafteli, bandiţi, sânge, de categoria B şi C, la care CNA a închis ochii.  De abia pe locul 251 (!!!) s-a plasat un film difuzat de canalul public TVR 1: „Ultima legiune" („The Last Legion").

Acesta a înregistrat o audienţă medie de 551.000 de telespectatori pe minut (4,8% rating) în mediul urban. Un alt film difuzat de TVR 1, care a făcut rating bun (dacă se poate spune aşa!), este „Tess" (producţie 1979, o dramă cu Nastassja Kinski în rol principal). Filmul a avut o medie de 510.000 de telespectatori pe minut în oraşe (4,3% rating).

O televiziune pe care se difuzează filme „la kilogram" este Naţional TV. Cel mai urmărit film pe acest canal a fost prima serie din „Deşertul de foc" („Deserto Di Fuoco"), difuzat pe 2 februarie.

Pelicula a făcut un rating mediu de 4,2%, adică o medie de 497.000 de telespectatori pe minut, în urban. Ratingul obţinut a plasat filmul pe locul 290 în topul general al audienţei filmelor din 2010. Pelicula italiană care a făcut vârf de audienţă pe Naţional TV a fost produsă în 1971, fiind o poveste de aventuri, fără actori celebri. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite