„Prima Casă“ se reia cu şase săptămâni întârziere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi dintre cei care nu s-au mai încadrat la „Prima Casă 3“ din cauza epuizării garanţiilor au aşteptat reluarea programului
Mulţi dintre cei care nu s-au mai încadrat la „Prima Casă 3“ din cauza epuizării garanţiilor au aşteptat reluarea programului

 BCR este prima bancă comercială care începe creditarea în cea de-a patra etapă a programului guvernamental. Premierul Emil Boc anunţase iniţial că „Prima Casă“ va începe după Paşte. Costurile şi avansul la „Prima Casă 4“ sunt similare cu cele din etapele precedente. Singura diferenţă o constituie faptul că statul va garanta doar jumătate din credit.

După aproape două luni de pauză, „Prima Casă" s-a reluat. BCR a dat ieri startul celei de-a patra etape a programului guvernamental, prin intermediul căruia populaţia poate contracta credite la costuri sub media pieţei, garantate în proporţie de 50% de stat, în vederea achiziţionării primei locuinţe.

„BCR are un sold de 600 de milioane de euro al creditelor acordate până în prezent prin programul «Prima Casă». Vom putea acorda împrumuturi încă un an şi jumătate sau doi ani prin acest program, dacă ne dublăm expunerea", a declarat Oana Petrescu, vicepreşedinte pe retail în cadrul BCR.

Potrivit reprezentanţilor băncii, cei mai mulţi dintre clienţii care nu au mai putut contracta „Prima Casă 3" din cauza epuizării plafonului de garanţii au aşteptat relansarea programului, în special datorită avansului mai mic perceput comparativ cu ofertele standard ale băncilor.

Avansul minim, principalul avantaj

Dobânda practicată de bancă este variabilă şi se ridică la nivelul EURIBOR la trei luni (în prezent de 1,438%) la care se adaugă marja băncii de 3,75 puncte procentuale pentru clienţii cu istoric în relaţia cu BCR, respectiv 3,95 puncte pentru cei fără istoric.

De exemplu, pentru un împrumut „Prima Casă" de 40.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară se ridică în acest moment la 219,22 euro.

Avansul minim cerut solicitantului este de minimum 5% din preţul proprietăţii, banca acceptă până la trei coplătitori şi nu percepe comision de acordare sau de administrare.

De asemenea, comisionul de rambursare anticipată este zero. În schimb, contractantul va plăti un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finanţării garantate de stat, adică jumătate din credit.

Acesta se va plăti lunar şi se va aplica la soldul împrumutului. În plus, solicitantul trebuie să constituie un depozit colateral însumând trei rate lunare de dobândă, să-şi asigure locuinţa achiziţionată şi să plătească taxa de evaluare a imobilului, care în cazul BCR este de 300 de lei.

Întârziere generată de proceduri

Premierul Emil Boc anunţa la începutul lunii aprilie că programul guvernamental se va relua imediat după Sărbătorile de Paşte, însă de atunci au trecut mai bine de şase săptămâni. De unde această întârziere?

În primul rând, băncile comerciale, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (instituţie implicată în acordrdarea creditelor) şi reprezentanţii Guvernului au stabilit noua formă a programului. S-a hotărât ca în „Prima Casă 4" să fie acceptaţi şi proprietarii de locuinţe cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi, iar garanţia să fie acoperită de stat numai în proporţie de 50%.

După ce a fost realizat proiectul de protocol-cadru, acesta a fost transmis de Fondul de Garantare (FNGCIMM) către Ministerul Finanţelor pentru aprobare.

Ulterior, la finele lunii mai, protocolul a fost aprobat şi publicat în Monitorul Oficial. Doar după acest pas FNGCIMM a putut începe să semneze protocolul cu băncile comerciale care şi-au exprimat intenţia de a participa la a patra etapă a programului.

Simultan cu această procedură, băncile au trebuit să-şi actualizeze normele interne de creditare şi să le trimită spre aprobare la Banca Naţională a României (BNR), în vederea acceptării unui avans minim de 5%. BCR este prima instituţie de credit care a semnat contractul-cadru cu Fondul de Garantare, dar şi prima care a primit aprobarea Băncii Naţionale pe noile norme adaptate programului. Alte 10 bănci se află în curs de semnare a protocolului-cadru, dar şi în aşteptarea unui răspuns de la BNR privind noile reguli de creditare.

 Întârzieri şi la „Rabla 2011"

Întârzieri s-au înregistrat şi la reluarea ediţiei din acest an a programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional. Deşi autorităţile au anunţat că „Rabla 2011" va începe la 1 februarie, startul a fost dat de-abia la jumătatea lunii martie, iar primele casări de maşini au fost realizate la finele primului trimestru. 

Birocraţia lungeşte cu până la 80 de zile cumpărarea unei locuinţe

Nu doar în instituţiile statului, ci şi în unele structuri financiar-bancare există birocraţie, au remarcat specialiştii companiei imobiliare Be Igloo, care arată că acest fenomen întârzie semnificativ de mult realizarea unei achiziţii de locuinţă. Dacă în cazurile rare ale cumpărării unei case cu banii jos întârzierea provocată de birocraţie este mai mică de 10 zile, în situaţia în care clientul va achiziţiona o locuinţă prin programul „Prima Casă" procedeul este puţin diferit faţă de accesarea unui credit ipotecar şi „poate avea o durată de până la 80 de zile", subliniază specialiştii. Ei arată că achiziţia unei locuinţe cu banii jos necesită, în general, un interval de timp cuprins între 7 şi 10 zile „tocmai pentru că aceasta nu presupune contactul cu instituţii financiare sau cu structuri ale statului".

Atunci când clientul cumpără cu banii jos, vânzătorul trebuie să scoată extrase de carte funciară pentru autentificare de la Oficiul de Cadastru, certificatul fiscal de la Administraţia Financiară şi adeverinţa de la Asociaţia de Proprietari.

În schimb, procedura programului „Prima Casă" necesită mai mult timp, deoarece, „după ce clientul primeşte aprobarea financiară şi juridică de la bancă, vânzătorul va mai scoate un rând de extrase de carte funciară de la Cadastru, administraţia financiară şi cea de locatari, precum şi certificat energetic", conchid autorii studiului.   Dan Străuţ

Află pe forbes.ro cum influenţează programul Prima Casă 4 preţul locuinţelor

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite