„Prima Casă“ nu mai are succesul de anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii instituţiilor bancare estimează că cererea de împrumuturi din partea populaţiei va creşte, chiar dacă programul guvernamental nu a reuşit să revigoreze piaţa creditelor. În ciuda scăderii preţurilor pentru locuinţe, cererea de credite imobiliare a continuat să scadă, în timp ce pentru împrumuturile de consum a crescut.

Pierderea locului de muncă, reducerea salariului sau incertitudinea privind veniturile viitoare i-a determinat pe români să-şi amâne planurile de investiţii, fie că vorbim de o casă sau de un teren. Astfel, cererea de credite imobiliare/ipotecare a revenit pe scădere. Nici programul guvernamental „Prima Casă" nu a reuşit să dea un trend ascendent creditării imobiliare.

Mai citiţi şi:

Preţurile de criză nu mai atrag turiştii

Constanţa: Prima Casă obţinută prin înşelătorie bancară este scoasă la licitaţie

Dacă în 2009, în şase luni de desfăşurare a programului, statul a garantat aproape 18.000 de împrumuturi pentru locuinţe, în acest an, au fost vândute doar 3.500 de credite „Prima Casă". Din acestea, aproape 90% au fost contractate pentru achiziţia de apartamente vechi.

Românii vor bani pentru consum

În ceea ce priveşte împrumuturile de consum, românii n-au încetat să solicite băncilor sume mici, astfel că cererea a continuat să crească. Băncile consideră că revigorarea cererii provine din direcţia creditelor de consum negarantate cu ipoteci - de regulă, creditele cu valori mai reduse.

Totuşi, instituţiile de credit anticipează o revigorare a cererii pentru ambele categorii de credite încă din acest trimestru, arată un sondaj realizat de Banca Naţională a României (BNR) în rândul primelor 10 bănci în funcţie de cota de piaţă pe segmentul creditării.

Standarde de creditare mai relaxate

În ceea ce priveşte standardele de creditare a populaţiei, băncile manifestă în continuare prudenţă vizavi de creditele de consum, în timp ce pentru împrumuturile pentru locuinţe şi terenuri şi-au păstrat o politică relativ relaxată.

Pentru creditele de consum, riscurile asociate colateralului, a situaţiei financiare şi a bonităţii clienţilor sunt factorii principali care au contribuit la modificarea standardelor de creditare. „Băncile consideră că deciziile de politică monetară şi prudenţială ale BNR au avut o contribuţie mai redusă şi în scădere în direcţia înăspririi acestor standarde", se mai arată în sondaj.

Costuri mai mici

Dobânzile practicate de bănci la creditele pentru locuinţe sau cele de consum în lei sau euro au continuat să scadă în primele luni ale anului.

Deşi dobânda medie la creditele pentru case în euro a scăzut (4,77% pe an) în martie faţă de aprilie, costul total al creditului (DAE - dobânda anuală efectivă) a crescut, până la 5,84% pe an. Pentru creditele de consum, costul este unul mai mare, dar în scădere. Astfel, pentru un împrumut de nevoi personale în moneda europeană, dobânda medie era la finele primului trimestru de 7,64% pe an, iar dobânda anuală efectivă - 9,42% pe an.

Creditul în lei, în scădere

Soldul creditelor în lei contractate de populaţie a scăzut în intervalul aprilie 2009 - aprilie 2010 cu 5,4%, până la 37,85 miliarde de lei. În schimb, soldul creditelor în valută a urcat cu 2%, până la echivalentul a 61,37 miliarde de lei (14,78 miliarde de euro).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite