„Prima Casă“, împotmolită la Fond

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Prima Casă“, împotmolită  la Fond
„Prima Casă“, împotmolită la Fond

Programul guvernamental „Prima Casă“, lansat cu surle şi trâmbiţe în urmă cu două luni, se transformă pentru unii români din speranţa de a avea o locuinţă în deziluzie.

Mai citeşte şi:


Mii de familii s-au prezentat la bănci încă de la demararea programului şi au depus documentaţia necesară pentru obţinerea „Primei Casă“.

Dosarele au fost analizate în bănci şi, de acolo, multe au plecat spre Fondul de Garantare pentru a primi aprobarea solicitării de garantare din partea statului. Şi, de atunci, cei mai mulţi solicitanţi aşteaptă...şi aşteaptă.

Răbdarea le este pusă la încercare. Mai mult, mulţi dintre ei riscă să piardă avansul acordat proprietarului pentru că le expiră termenul înscris în antecontract.

Deşi, potrivit Convenţiei de garantare, primul răspuns ar trebui să vină de la Fond în maximum cinci zile, sunt situaţii în care solicitanţii aşteaptă aprobarea dosarului de mai bine de 30 de zile.

Boc: Să scurtăm la maximum procedura

Premierul Emil Boc (foto) s-a întâlnit ieri cu Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare al Creditelor pentru IMM-uri, pentru a-i cere să stabilească un calendar clar de proceduri, nemulţumit fiind de numărul mare de reclamaţii primite.

„Motivul acestei întâlniri este foarte precis: sunt foarte multe nemulţumiri în legătură cu modul în care se procesează dosarele care ajung la Fond. E-mailul îmi este practic blocat de sesizări“, i-a spus premierul lui Şaramet, adăugând că mulţi clienţi se plâng că îşi pierd avansurile şi că toate dosarele restante trebuie rezolvate în maximum o săptămână.

Şaramet a încercat să explice că „s-a creat o înţelegere greşită“ a faptului că dosarele ar fi blocate la Fondul de Garantare, însă a fost oprit de Boc, care a precizat că se bazează pe datele de la solicitanţi.

Până în prezent, băncile au trimis la Fond 2.614 solicitări de garantare, dintre care 1.414 au fost rezolvate şi 429 doar aprobate. Numărul dosarelor în analiză a continuat să crească, ajungând la aproape 800.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite