Doar 1.200 de români şi-au luat „Prima Casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar 1.200 de români şi-au luat „Prima Casă“
Doar 1.200 de români şi-au luat „Prima Casă“

La demararea programului guvernamental, existau 10.000 de cereri pentru locuinţe achiziţionate prin credite garantate de stat.Cele mai multe solicitări de finanţare vizează cumpărarea de apartamente cu două sau trei camere. Valoarea medie a „Primei Case“ este de 43.000 de euro.

A trecut mai bine de o lună şi jumătate de când soţii Laura şi Ştefan Avram au contractat cu tam-tam cel dintâi credit „Prima Casă“. Premierul Emil Boc anunţa la acea vreme că peste 10.000 de români sunt interesaţi de o astfel de finanţare şi că au depus deja solicitări băncilor în acest sens.

De atunci, cu siguranţă, numărul cererilor a crescut considerabil. Şi totuşi, câţi dintre aceştia şi-au luat „Prima Casă“? „Programul s-a transformat în primele 1.000 de case ce au fost deja vândute, în mai puţin practic de o lună de când a devenit programul operaţional“, este răspunsul premierului.

Potrivit preşedintelui Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Aurel Şaramet, până în prezent, au fost aprobate 1.200 de dosare privind achiziţia de locuinţe prin programul guvernamental.

„Am aprobat aproximativ 1.200 de dosare, numai în ultimele trei zile au venit spre analiză aproape 200“, a declarat Şaramet pentru „Adevărul“.

Valoarea totală a contractelor se ridică la 52 de milioane de euro şi este de două ori mai mare decât cea înregistrată în urmă cu o săptămână, când la Fond ajunseseră 620 de solicitări de garantare, în valoare de 26 de milioane de euro.

Apartamentele cu două camere, cele mai căutate

Rezultă că valoarea medie unei locuinţe ce urmează să fie achiziţionată prin programul guvernamental se ridică la aproximativ 43.000 de euro. Din cele peste 1.200 de dosare, 147 au fost pentru garsoniere, 629 pentru apartamentele cu două camere, 319 pentru trei camere, iar restul pentru apartamente cu patru camere şi case.

Şaramet spune că analiza contractelor de către Fondul de Garantare durează două-trei zile şi că, până în prezent, rata de aprobare este de 100%. Totuşi, mulţi dintre cei care au solicitat un credit „Prima Casă“ se plâng de lentoarea cu care se desfăşoară procedurile.

„Până acum, nu am respins nimic. Sigur, au fost unele dosare incomplete care au fost trimise înapoi. La început, cam 20% din dosare erau incomplete, acum, ponderea acestora a scăzut“, a spus preşedintele FNGCIMM.

Nouă bănci nu au trimis încă contracte la Fond

Deşi toate cele 19 bănci înscrise în program au anunţat că au început să primească solicitări pentru „Prima Casă“, până la finele săptămânii trecute, doar zece dintre acestea trimiseseră Fondului solicitări de garantare. „Doar una dintre marile bănci nu ne-a trimis încă dosare spre aprobare. Cele mai multe contracte au fost trimise de BRD, BCR, Banca Transilvania şi Alpha Bank“, a mai spus Şaramet.

Iniţial, în program s-au înscris 20 de bănci – BCR, BRD, Volksbank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, UniCredit Ţiriac Bank, Bancpost, Alpha Bank, CEC Bank, Banca Românească, Piraeus Bank, OTP Bank, ING Bank, ­Millennium Bank, Credit Europe Bank, Emporiki Bank, ATEbank, Bank Leumi, GarantiBank şi Intesa Sanpaolo. Ulterior, ING Bank a decis să se retragă din program şi să lanseze un produs similar, dar fără garanţie din partea statului.

ING Bank a lansat un credit similar

image

Valoarea împrumutului acordat de ING Bank poate ajunge până la 80.000 de euro



După ce în urmă cu o lună ING Bank a decis să se retragă din programul „Prima Casă“ întrucât procedura de acordare a garanţiei presupunea costuri suplimentare, banca a lansat un produs similar. Creditul „ING de Casă Nouă“ poate fi contractat de cei cu un venit lunar de minimum 1.800 de lei pe familie şi nu trebuie să finanţeze neapărat prima sau singura casă a solicitantului, potrivit datelor publicate pe ­site-ul băncii.

Perioada de creditare este cuprinsă între trei şi 30 de ani, iar valoarea finanţării poate ajunge până la 80.000 de euro. Banca solicită un avans de 25% din valoarea creditului, iar locuinţa achiziţionată poate fi vândută după un an de la contractarea finanţării.

Dobânda de 5,5% doar în primul an!

Dobânda anuală efectivă (DAE) este de 5,5% pe an în primele 12 luni de creditare, incluzând şi costul asigurării de viaţă. Atenţie, dobânda este variabilă la un an. Banca nu a precizat care este modul de calcul al DAE după primele 12 luni.

Cereţi băncii să vă detalieze formula de calcul a dobânzii pentru a şti în funcţie de ce indicatori evoluează aceasta. Banca mai percepe o taxă de analiză a dosarului de credit de 215 lei şi un comision de acordare de 1% din valoarea creditului, iar taxa de evaluare a imobilului variază între 250 şi 470 de lei.

Condiţii pentru împrumut

Solicitantul nu trebuie să aibă contractat un alt credit ipotecar şi nici să deţină o locuinţă, individual sau împreună cu soţii sau alte persoane, indiferent de modul în care a fost dobândită. În acest sens, se dă o declaraţie pe proprie răspundere, la notar.

În plus, trebuie să achite un avans de 5% din valoarea locuinţei, dacă aceasta este de 60.000 de euro sau mai mică. Dacă preţul imobilului depăşeşte această valoare, se va plăti un avans de 3.000 de euro, la care se adaugă diferenţa dintre preţul de achiziţie şi 60.000 de euro.

Solicitantul trebuie să constituie un depozit colateral la instituţia ce acordă creditul în valoare egală cu trei rate de dobândă.

Beneficiarul va încheia o poliţă de asigurare a imobilului, cesionată în favoarea statului român reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice.

Locuinţele achiziţionate prin programul „Prima Casă“ pot fi atât finalizate, cât şi în construcţie.

Dobânda anuală efectivă nu poate depăşi nivelul EURIBOR, plus o marjă de patru puncte procentuale pentru creditele în euro şi cel al ROBOR, plus 2,5 puncte procentuale pentru cele în lei (în prezent, EURIBOR la trei luni este de aproximativ 0,84%, iar ROBOR la trei luni este de 9,4%).

Persoanele care vor cumpara o locuinţă prin programul guvernamental „Prima Casă“ beneficiază de TVA redus, de 5%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite