Prima categorie a BVB certifică stabilitatea companiilor listate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul acestui an, două companii au îndeplinit criteriile pentru a promova la Categoria I Categoria I a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) este tot mai vânată de companiile de pe fosta

De la începutul acestui an, două companii au îndeplinit criteriile pentru a promova la Categoria I

Categoria I a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) este tot mai vânată de companiile de pe fosta bursă electronică Rasdaq sau de societăţile tranzacţionate în categoria secundă. Miza rămâne în continuare creşterea vizibilităţii şi, implicit, a lichidităţii.

Cele 13 societăţi tranzacţionate în momentul de faţă în "prima ligă" cumulează peste trei sferturi din capitalizarea bursieră. Chiar dacă nu ţin topurile zilnice ale lichidităţii, companiile în cauză s-au impus prin stabilitate.

Categoria I certifică profitabilitatea companiilor

Iulian Panait, preşedintele KTD Invest, subliniază faptul că prima categorie este o categorie a calităţii. "Categoria I nu reuneşte cele mai mari societăţi, criteriul principal fiind cel al profitabilităţii şi stabilităţii", spune reprezentantul firmei de consultanţă.

În ultimul an bursier, trei companii listate la această categorie (Banca Transilvania, Petrom şi BRD-Groupe Societe Generale) au cumulat, fiecare, o valoare a tranzacţiilor de peste 700 milioane de lei. Rezultatele financiare raportate de emitenţii în cauză indică, totodată, şi profituri în creştere.

De exemplu, Banca Transilvania (TLV) a obţinut, în primele şase luni ale anului în curs, un profit de 79,5 milioane de lei, în creştere cu 35% faţă de perioada similară a anului 2006. Tot pentru primul semestru, BRD-Groupe Societe Generale (BRD), a doua bancă din sistemul bancar românesc, a anunţat un profit net de 417 milioane de lei, în creştere cu 32% faţă de iunie 2006.

Potrivit Codului Bursier, pentru listarea la Categoria I a Bursei, capitalurile proprii ale societăţii, din ultimul exerciţiu financiar, trebuie să fie de minimum opt milioane de euro. Pentru a rămâne listată la această categorie, firma trebuie să înregistreze o rată anuală de tranzacţionare de 80% din totalul zilelor în care pot fi operate transferuri cu acţiunile emitentului, să raporteze un număr mediu de cel puţin cinci tranzacţii pe zi la o valoare medie zilnică a operaţiunilor de minim 25.000 lei.

Oil Terminal, de astăzi în prima categorie

De la începutul acestui an, două dintre companiile listate în Categoria a II-a a BVB, Broker Cluj şi Oil Terminal, au reuşit să promoveze în primul eşalon. Iar începând de astăzi, vor fi tranzacţionate în Categoria I acţiunile operatorului portuar Oil Terminal Constanţa (OIL), ridicând, astfel, la 14 numărul societăţilor din acest segment.

Compania are o capitalizare bursieră de 567,8 milioane de lei, reprezentând 0,60% din capitalizarea bursieră. În primul trimestru, compania a obţinut un profit net de 546.700 lei, cifra de afaceri fiind de 29,24 milioane de lei, în scădere cu peste 17% faţă de perioada similară a anului trecut. Societatea mizează, în acest an, pe un profit de 2,31 milioane de lei, în creştere cu 48% faţă de anul trecut, când profitul net a fost de 1,56 milioane de lei.

Acţionarul majoritar al societăţii este AVAS, cu o deţinere de 59,6%, Fondul Proprietatea, cu 10%, şi fondul Broadhurst Investments, cu o participaţie de 7,6%.

În luna aprilie, şi SSIF Broker Cluj (BRK) a promovat la prima categorie. Promovarea acţiunilor BRK nu a fost însă lipsită de controverse. Comisia de Cotare a Bursei de Valori a dat iniţial aviz negativ în acest sens, apreciind că planul de afaceri al companiei pentru următorii cinci ani nu includea informaţii referitoare la rezultatele fuziunii pe care Broker intenţiona să o realizeze cu alte două societăţi de brokeraj.

Tot prima categorie a ţintit, în acest an, şi constructorul de conducte magistrale de petrol şi gaze Condmag Braşov (COMI). Compania a fost transferată de pe Rasdaq la categoria a doua a bursei, cel puţin pentru o perioadă de şase luni, timp în care reprezentaţii Condmag se vor putea obişnui cu rigorile impuse de listare. După cele şase luni, promovarea la prima categorie urmează să fie rediscutată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite