Preţul poliţelor de asigurări auto va creşte cu 30% în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profiturile mici ale asigurătorilor îi fac pe aceştia să se gândească la creşterea preţurilor poliţelor de asigurare, mai ales ale celor RCA şi CASCO, în condiţiile înregistrării de

Profiturile mici ale asigurătorilor îi fac pe aceştia să se gândească la creşterea preţurilor poliţelor de asigurare, mai ales ale celor RCA şi CASCO, în condiţiile înregistrării de pierderi a profitului în 2006, afirmă reprezentanţi ai asigurătorilor.

Estimările pentru 2007 apreciază că valoarea pieţei asigurărilor va depăşi două miliarde de euro anul acesta, în condiţiile creşterii constante, din ultimii ani, de 25-30%. Anul trecut, piaţa a înregistrat o creştere de 33 de procente faţă de 2005, la peste 1,6 miliarde de euro.

"Piaţa de asigurări din România va avea anul acesta un ritm de creştere apropiat de cel din 2006, când valoarea primelor brute subscrise a fost de peste 1,6 miliarde de euro, a declarat, ieri, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu, la un seminar despre piaţa asigurărilor.

Totuşi, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), Cristian Constantinescu, crede că ritmul de creştere a pieţei va fi mai mic de 20% pe an şi afirmă că preţul unor poliţe, în special RCA şi CASCO, ar trebui să fie majorate cu circa 30%. În acelaşi timp, acesta estimează că piaţa de asigurări din România a trecut pe pierderi anul trecut, de la un profit de circa 1% din cifra de afaceri în 2005. "Consider că piaţa de asigurări a înregistrat pierderi anul trecut. În 2005, industria a realizat un profit de circa 1% din cifra de afaceri", a mai afirmat Constantinescu. El nu a putut să aprecieze, deocamdată, nivelul pierderilor cumulate. Nici oficialii CSA nu s-au putut pronunţa asupra profiturilor obţinute de asiguratori, întrucât nu s-au centralizat încă datele financiare pe 2006 de la companii.

Sistemul privat de asigurări, o alternativă pentru români

Circa 59% din repondenţi consideră că sistemul privat de asigurări este o alternativă bună la asigurările sociale publice (în creştere cu 13 puncte faţă de 2003), potrivit unui sondaj Insomar, realizat la solicitarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Ponderea românilor care deţin asigurări de locuinţe a urcat anul trecut la 12,8%, de la 7% în 2003, conform aceluiaşi studiu. Majoritatea celor care deţin asigurare de locuinţă provin din mediul urban, au studii superioare şi vârste până la 50 de ani. Peste 60% din cei intervievaţi sunt de acord cu introducerea obligativităţii asigurării locuinţelor, faţă de 38% în 2003. Studiul a fost realizat de INSOMAR, în regim OMNIBUS, în perioada 18-23 ianuarie 2007.

De asemenea, circa 12% din repondenţi deţin o asigurare de viaţă (faţă de 8 în 2003, când a fost realizat un sondaj similar, de către IMAS), majoritatea acestora fiind din mediul urban, zonele Transilvania şi Bucureşti, având studii superioare şi vârste cuprinse între 18-34 ani. Procentul celor care o consideră utilă este de 65,5%. Aproximativ 67% din populaţie consideră că încheierea unei asigurări private de sănătate ar fi utilă. Din rândul celor care au răspuns că au maşină, 85% au asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, 23% au asigurare Casco, 8% au doar Casco, iar un procent de 8% nu deţin nicio asigurare pentru maşină.

Poliţe de viaţă de 900 de milioane de euro, până în 2010

"Piaţa asigurărilor de viaţă se va tripla până în anul 2010, la circa 900 mil. euro, a declarat, ieri, Bram Boon, directorul general al ING Asigurări de Viaţă, la seminarul pe tema asigurărilor, organizat de CSA. Segmentul asigurărilor de viaţă va deţine o cotă de 30% din piaţa asigurărilor până în 2010, în creştere de la 24% în prezent, a mai estimat Boon. Asigurările de viaţă deţin o pondere de 60% din piaţă în statele dezvoltate ale Europei.

Aceste creşteri vor fi posibile, conform CSA, datorită faptului că, anumite segmente de poliţe sunt insuficient dezvoltate, dar cu importante perspective de creştere. Un rol în creşterea numărului de poliţe îl va avea şi intensificarea competiţiei pe piaţa asigurărilor, ţinând cont de faptul că, numai pentru 2007, circa 60 de firme străine de asigurări au trimis notificări la CSA pentru a intra pe piaţa românească.

Dimensiunea pieţei asigurărilor în 2006

- Primele brute subscrise = circa 1,6 mld. euro

- Numărul de contracte în vigoare la sfârşitul anului 2006 se ridica la 5,3 mil. pentru asigurări de viaţă şi 7,6 mil. din asigurări generale

- Gradul de penetrare estimat = 1,65% (faţă de 1,54% în anul precedent)

- Prime brute cedate în reasigurare = 0,43 mld. euro, din care 98% aferente contractelor de asiguri generale.

- Despăgubiri plătite = peste 0,74 mld. euro

- Rata medie a daunei pentru asigurările generale = circa 65%

- Cele mai accelerate creşteri (în euro) au fost înregistrate la alte clase: de daune la proprietăţi (146%), mijloace de transport feroviar (91%) şi aerian (80%), de garanţii (87%), bunuri în tranzit (68%) şi de sănătate (60%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite