Preţul caselor, la nivelul din octombrie 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imobilele cu două camere din Bucureşti au fost afectate de cea mai severă scădere din acest an. Anul acesta punctează o premieră pe piaţa rezidenţială. Se consemnează un început atipic de toamnă, caracterizat de scăderi ale preţurilor pe segmentul imobilelor vechi.

Şi marile oraşe din provincie urmează trendul dictat de Capitală. În Baia Mare, un apartament cu trei camere costă mai puţin de 75.000 de euro, un preţ cu 25% mai mic decât acela cerut la începutul verii de proprietari. Sunt şi excepţii. În Ploieşti, preţul caselor consemnează un nivel mai ridicat decât cel înregistrat la începutul anului.

„În prezent, preţul de vânzare este similar celui practicat în perioada octombrie-noiembrie 2007”, a declarat pentru „Adevărul“ Ioan Roşu, director general al companiei imobiliare Apulum 94. Cei mai afectaţi de revenirea preţurilor la acest nivel sunt proprietarii care au achiziţionat în această primăvară. Dacă anul trecut, în luna octombrie, o garsonieră se vindea la un preţ mediu de 64.850 de euro, în luna martie a anului în curs aceasta era mai scumpă cu aproximativ 11.500 de euro.

Volumul tranzacţiilor, sub nivelul din 2007

Roşu subliniază că volumul tranzacţiilor este însă mai mic acum decât în perioada menţionată cu aproximativ 10%. Totuşi, acesta este în creştere faţă de perioada de vară, când piaţa a fost aproape blocată.

Două camere, mai ieftine cu 12,6%

În acelaşi timp, Radu Zilişteanu, purtător de cuvânt al Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare subliniază şi faptul că toamna este cunoscută ca ­fiind una dintre cele mai bune perioade în ceea ce priveşte volumul de vânzări pe segmentul rezidenţial. „Astfel, piaţa îşi reia ­cursul obişnuit”.

„Luna martie a fost perioada cu cele mai mari preţuri pentru toate tipurile de imobile”, consideră Silvia Vâlceanu, general manager anunturiparticulari.ro.

Din martie până în prezent, preţul garsonierelor a scăzut cu aproape 10% şi a înregistrat pentru prima dată în acest an o valoare sub 70.000 de euro. Luna trecută, preţul mediu al unei locuinţe cu o cameră era de aprope 69.500 de euro.

Cele mai drastice scăderi au fost consemnate pe segmentul apartamentelor cu două camere. Acestea s-au devalorizat cu 12,6%. Preţul mediu al unei locuinţe vechi cu două camere a fost la începutul primăverii de 120.720 de euro, iar în septembrie - de 107.162 de euro.

Niciun apartament mai scump de 200.000 de euro

Singurele unităţi care nu şi-au modificat valoarea de piaţă raportată la luna martie sunt apartamentele cu patru camere. Acestea se tranzacţionează cu aproximativ 187.000 de euro.

Preţul este, însă, în scădere faţă de luna trecută, când media se situa în jurul a 200.000 de euro. În decurs de o lună, valoarea acestora s-a diminuat cu aproape 7%. Odată cu această scădere, pe piaţa rezidenţială veche a Capitalei preţuri care depăşesc 200.000 de euro au devenit astfel o raritate.

Locuinţele cu suprafeţe mari, precum cele cu patru camere, vor fi cele mai afectate în continuare de scăderea preţurilor. Pe lista ieftinirilor vor intra şi apartamentele din imobilele construite înainte de 1970.

Ploieştiul, neafectat de criză

Baia Mare şi Piteşti sunt oraşele din provincie în care preţurile locuinţelor vechi au dat înapoi încă din luna iunie. La Baia Mare, scăderea a fost susţinută şi continuă.

Diminuarea de la începutul verii a fost semnificativă, în jur de 25% faţă de luna martie, şi s-a făcut simţită în special la apartamentele de trei camere, al căror preţ maxim a ajuns de la 95.000 de euro la 75.000 de euro.

La polul opus, Ploieştiul este unul dintre marile oraşe în care preţul proprietăţilor a continuat trendul ascendent. Astfel, dacă la începutul verii o garsonieră din Ploieşti se vindea la un cost mediu de 50.00 de euro, astăzi aceeaşi unitate locativă poate fi cumpărată cu 60.000 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite