Preţul aurului a explodat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotaţiile oficiale au depăşit, în ultimele două zile, pragul istoric de 80 de lei/gram. De-a lungul anului 2008, preţurile gramului de aur de 24K (cotaţiile BNR) oscilau între 64 şi 69 de lei. Din septembrie, însă, aurul s-a scumpit cu peste 20 de lei.

La sfârşitul lunii trecute, gramul de aur era cotat în graficele Băncii Naţionale cu 69-70 de lei, iar în octombrie preţul acestuia a urcat vertiginos până peste pragul de 80 de lei. Ieri a fost consemnat un nou maxim istoric, de peste 84,4 lei/gram – cotaţia afişată de BNR.

Specialiştii din acest domeniu afirmă că preţul aurului este “exagerat de ridicat” şi se aşteaptă să-şi revină până la sfârşitul anului, mai ales dacă se vor calma turbulenţele financiare externe.

Toată lumea vrea să cumpere

Majorarea fără precedent a preţului aurului se explică prin faptul că “acest plasament este văzut ca un refugiu în condiţii de criză, probabil că foarte mulţi investitori îşi reorientează acum economiile către aur”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Patronale a Bijutierilor din România, Mihail Pacioianu.

Pe plan internaţional, tranzacţiile cu aur s-au intensificat în ultima perioadă, astfel că ieri s-a ajuns la cotaţia de 875 dolari/uncie. “La noi, însă, sunt foarte puţini care vând şi mulţi ar vrea să cumpere masiv, dar nu pot din lipsă de lichidităţi”, a explicat Mihail Pacioianu.

Pe de altă parte, aurul este şi un mijloc de garantare a “creditelor” pe termen scurt, acordate de casele de amanet. La ghişeele acestora se pot obţine împrumuturi de aproximativ 50 de lei/gramul piesei cu care garantaţi, dacă bijuteria respectivă este din aur de 14K. “Noi nici nu scumpim, nici nu ieftinim aurul pe care îl primim ca garanţie, preţurile evoluează doar în funcţie de principalele valute”, explică operatorii caselor de amanet.

S-ar putea ieftini până de Sărbători?

Evoluţia în următoarea perioadă a preţurilor depinde exclusiv de situaţia pieţelor financiare. “Dacă turbulenţele se menţin, aurul nu se va ieftini, ci dimpotrivă. Când situaţia se va stabiliza, ne putem aştepta la ieftinirea aurului”, a mai spus liderul patronatului bijutierilor. El preconizează că la iarnă, în perioada Sărbătorilor, creşterea pieţei “nu va mai fi atât de spectaculoasă ca în anii trecuţi”.

Bijuteriile se apropie de 100 de lei/gram

În marile magazine, bijuteriile din aur de 14K s-au scumpit continuu, ajungând uneori şi la 90-100 de lei/gram. Doar piesele cu mai puţine pretenţii estetice şi cele “de serie” se mai vând la preţuri sub 70 de lei. Magazinele online, în schimb, acordă reduceri de până la 10% pentru cantităţi mai mari comandate, afişând preţuri de la 65 lei/gram.

Operatorii din piaţa bijuteriilor spun că vânzările nu s-au înmulţit în ultima perioadă, dar “cu siguranţă vor creşte în această toamnă”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite