Prea puţine proiecte pentru resurse umane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prea puţine proiecte pentru resurse umane
Prea puţine proiecte pentru resurse umane

Dosarele selectate în 2008 pentru finanţare din bani de la UE primesc 487 de milioane de euro. Doar 446 de solicitanţi din cei peste 2.800 care au depus dosare au semnat deja contractele de finanţare. Alte 200 de proiecte sunt încă în analiză.

Mai citeşte şi:


Din cele 634 de proiecte pentru dezvoltarea resurselor umane selectate în 2008 pentru a primi fonduri nerambursabile au fost semnate contracte de finanţare doar pentru 446 de dosare, în valoare de 487 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane ­(AMPOSDRU).

Chiar şi aşa, numărul de proiecte aprobate este foarte mic, doar 634, ţinând cont că au fost depuse 2.842 de dosare. „Rata scăzută de aprobare este urmarea pregătirii insuficiente a proiectelor, parţial cauzată de lipsa de experienţă a beneficiarilor în accesarea de fonduri europene, dar şi de lipsa de personal propriu calificat în acest domeniu“, este de părere Valentin Kurci, director de proiect pe fonduri europene în cadrul firmei ­Holda ­Finance.

Beneficiarii îşi aşteaptă rândul

Majoritatea proiectelor au vizat activităţi precum promovarea antreprenorilor, programe de învăţare comună a angajaţilor, îmbunătăţirea capacităţii partenerilor sociali şi a organizaţiilor societăţii civile, respectiv a organizaţiilor sindicale, a patronatelor şi a ONG-urilor. Aproape 200 de beneficiari aşteaptă încă să li se verifice documentele sau să obţină avize.

Şi Constantin Leonte, directorul general al Terra Nostra Consulting, consideră că un factor ce duce la o rată mică a semnării contractelor este faptul că multe firme „au căzut în capcana“ de a crede că aceste proiecte sunt mai simplu de alcătuit, comparativ cu cele pentru investiţii.

„Sunt multe cazuri în care solicitanţii evită să apeleze la un consultant specializat şi, de aceea, proiectele sunt incomplete sau nu respectă întocmai indicaţiile din ghid“, consideră el. Un alt factor de risc îl constituie nerespectarea prevederilor contractuale referitoare la eligibilitatea şi modalităţile de realizare a cheltuielilor aferente proiectului. „Efectuarea incorectă a unor cheltuieli poate avea ca efect imposibilitatea rambursării acestora de către autorităţi“, explică Florin Bănăţeanu, Director Advisory ­Services în cadrul KPMG.

Proiecte de rezervă

Pe lângă cele 634 de proiecte ce au respectat toate condiţiile prevăzute de ghidul solicitantului, au mai fost selectate încă 99. Acestea, însă, au rămas ca rezervă pentru cele 634 de proiecte ce acoperă integral fondurile alocate pe 2008. Restul vor primi finanţare din sumele alocate în 2009.

Din proiectele alese, 244 sunt strategice, cu o valoare eligibilă cuprinsă între 500.000 şi cinci milioane de euro, şi 489 sunt de tip grant, cu o valoare cuprinsă între 10.000 şi 500.000 de euro. În ceea ce priveşte beneficiarii proiectelor strategice, instituţiile publice au obţinut finanţare pentru 141 de proiecte, în timp ce firmele private doar 19.

„Sunt foarte puţine societăţi ce apelează la acest program, pentru că la noi încă nu se acordă o importanţă mare instruirii salariaţilor“, crede Leonte. El spune că ­managerii multor companii preferă să solicite la angajare anumite condiţii de instruire, pentru a nu fi nevoiţi să trimită ulterior angajaţii la cursuri. Mai mult, şi condiţiile economice dificile pun piedică afaceriştilor. În această situaţie, mulţi nu vor putea asigura cofinanţarea proiectelor din cauza blocajului creditării.

Şi în privinţa proiectelor de tip grant, balanţa proiectelor deja semnate înclină spre autorităţile publice. Acestea au semnat 253 de proiecte faţă de cele 90 ale companiilor private. 

Fonduri disponibile

România a avut anul trecut la dispoziţie 1,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea sectorului de resurse umane. Au fost deja selectate şi urmează să primească finanţări pe anul în curs 99 de proiecte.

Informaţii financiare

Plăţile efectuate către beneficiari se ridică la o valoare totală de 49,76 milioane de euro, potrivit datelor AMPOSDRU. Astfel, 47,11 milioane de euro reprezintă prefinanţări. Iar 2,65 milioane de euro reprezintă rambursări. Din cele 634 de proiecte pentru dezvoltarea resurselor umane selectate în 2008 pentru a fi finanţate, au fost semnate contracte de finanţare doar pentru 446, în valoare de 487 de milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite